Kutyafáját neki !

2020.06.15. 12:02

A kutya domesztikálása több mint 10 000 éves történet, mondhatni siker történet, mert a háziasítás egyben barátságot is jelentett. A kutya az ember legjobb barátja, - szól a mondás - de jó esetben ez fordítva is igaz. Azért eléggé kiszolgáltatott helyzet ez, mert a kutya sorsa az embertől függ, ami eléggé rizikós, mert sok kutyatartó., még nem nőlt fel ehhez a bizalomhoz. 

Faluhelyen a legtöbb udvarban kutyák szaladgálnak - ami nem lenne baj - de az már igen, hogy kereszben kasul párosodnak, sok esetben csak a szabadon kóborló - kb. másfél milliósra saccolt - gazdátlan kutyák számát gyarapítva. Városokban, falkákba verődve próbálnak megélni, sokszor igen jól, mert a megélhetésüket a kidobált ételmaradékok búsásan fedezik. 

Kisebb helyeken, például falun,  ez inkább magányos kóborlás formájába jelentkezik, amikor egy éjszaka csatangoló kutya, felveri az összes kutyát  - mintha élvezné - hogy döhös, harsány kutyaugatás kiséri az éjszakai portyázását.

Ilynkor pesze szegény pára kap hideget meleget, holott azt gazdának nem nevezhető valakit kéne jól eltángálni, aki őt utcára juttatta. 

Ezen bejegyzésem aktualítását mi sem bizonyítja jobban, mint az a kis szerencsétlen  kutya, aki napok óta az utcánkban csinálja a ribilliót, de befogni sem lehet, pedig lenne aki befogadná. Rühes is, harapós is, csúnyácska is - mégis ő az utca császára, örjöngésig tudja hergelni a jómódban  élő családbarát kutyákat.

Sok helyen, még az oltásra sincs pénzük az embereknek, tőlük bizony nehéz lenne számon kérni az ivartalanítást, ami gátat szabhatna a szaporodásiknak. 

A baj az, hogy nem látszik a megoldás ! 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr315810618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása