Pardon !

2020.09.25. 17:17

A legutóbbi gerlézés színhelye az obeliszk mellett volt, ezért írtam le -  "szóbeszéd" alapjám - a történetét. A Bartal család tragédiáját !  Ebben az elbeszélésben nagyjából minden helyes volt, de mégsem pontosan. A Wikipédia - a nemzet agya - teljes hitelességgel írja le a Bartal család tragédiáját, egyetlen fiuk halálát.

Korrigálnom kell az előző irományomat, immár a teljes történeti hűség birtokában! 

Erről jut eszembe egy történet, még a háború előtti időszakból, amikor a tehetősebb emberek lovakat tartottak, futtattak, fogadások voltak, szóval pezsgő élet volt a Lovin. Egy irodalmilag nem éppen pallérozott lótulajdonos a lovát Petőfi Sándor néven nevezte a versenyre. Lett ám ebből óriási felzúdulás, tiltakozás Volt humora a fazonnak, mert a legközelebbi versenyen Pardon néven indította a lovát !

Nos, én is élek ezzel az ötlettel, pardon az előző bejegyzésemért.

Ime a Bartal emlékmű története. Az obeliszk ifj. Bartal György emlékére lett állítva, aki 1936. aug.16-án halt értelmetlen halált, a "szóbeszéd" is jól mondva, lovaskocsinak rohanva. 

Az obeliszk egyik oldalán a felírat: "György a napsugár, jött 1913.IX.13 elment 1936.VIII.16. Áldott emlékének hűséggel, hálával, szeretettel "

A másik oldalán. "Ember ne bántsd"

Ez most nem egy vadász történet, de annak a hozadéka, gazdagítva az ismereteinket !

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr4016215324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása