Toportyánok !

2021.03.28. 18:10

Szépen indult az este. Végre a metsző Északi szél is megszelídült, a ruhákkal púposra rakott hátizsákom is normál méretűvé fogyott le, bónuszként a Hold is kerekre hízott ! Hosszabbra terveztem az ücsörgést, miután a hírek szerint a disznók csak nyolc után mozdulnak. Lehet, hogy tudnak a kijárási tilalomról? Mielőtt valakikben ellenérzést váltana ki, hogy a vadászok nyolc után is közlekedhetnek, - a vadász terület és a lakhelyük között - elmondanám, hogy a vadkár elhárítás a vad éjszakai mozgásához kötött, nem ismeri az órát.

Egy fiatal tölgyerdő sarkán áll a les, jó kilátással az erőt szegélyező tárcsázott földre, ahová kukorica fog kerülni, de a disznók már hamarabb "zsűrizik" az asztalsimára eldolgozott terciát, hátha..... ! Egy kukoricával megszórt szóró is sárgállik a les előtt, szóval van itt minden, mi szemnek szájnak kedves -  mármint a disznó részéről. 

A lassan lopakodó estét a fácánkakasok egyre izgatottabban konstatálják, hangosan rikoltoznak, miközben azt nézik, melyik ágon éjszakázzanak. Azután nagy robajjal felgallyaznak, ha meg vannak elégedve a hellyel, akkor kotyogással dicsérik saját döntésüket. Ha nem, akkor egy újabb robaj, új gally.. és így megy, amíg el nem csendesednek. A többi madár is csatlakozik a csendhez, némaság borul az erdőre. 

Több, közeli falu harangja a nyolc órát kondítja, amikor az erdőből  - mint egy sikoly - egy aranysakál szólal meg, azután egyre több, végül hátborzongató koncerttől zeng az erdő. A hang is rémes, de a tudat is, hogy a toportyánok most indulnak vadászni, és nincs előttük biztonságban egyetlen vad sem.

Egy ideig még abban bíztam, hogy valamelyik aranysakál kilép az erdőből, de sajnos másfelé vették az irányt, a csend visszaköltözött az erdőbe, de ezt a csendet - aranysakálok "jóvoltából"  - már síri csendnek nevezném.  

Izgalmas este volt !

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr3116483016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása