Lövök, vagy vadászok?

2021.07.26. 11:07

Sok olyan embert ismerek - sőt, egyre többet - akiknek a vadászat egyet jelent a lövéssel. Csak a lövéssel. A nagy távolságra lövők kérkedése sem más, mint az, hogy a vad csak egy céltábla, amit minél messzebről talál el, annál nagyobb a dicsőség. Egy kérkedő - majdnem vadászt írtam - puskás ember, már fanyar humorba csomagolva mesélete el, hogy milyen messziről lőtt egy szarvast. Képzeljétek - így az emberünk - rálőttem a szarvasra, utána hazamentem, másnap, amikor visszamentem, még csak akkor hallatszott a becsapódás !!!!! 

Ennyit a távlövésekről, de most nézzünk egy kicsit a sörétesek viágába is. Mi ad igazi élményt az apróvadazásban? Csak a hamar felejthető nagy teríték?  Vagy a szépen, szinte bravúrosan lőtt, toronykakasok, gerlék, kacsák örökös emléke?  

Kényes határmezsgye a nagy terítékre törekvés és a vadásziasság között, amikor parlagi galambokat lövök, vadkárelhárítás céljából. Ugyanis  elvárás a sok lövés, hiszen a galambok károkozása óriási, ha nincsenek ritkítva, több ezres tömegre duzzad az állományuk. Tehát lőni kell,és  ha csak ezt nézzük, akkor akár vadászatnak is lehetne nevezni, de nem akarom !A vadászat fontos kelléke a puska az ugyan stimmel - ha vadászok, ha galamokat aprítok, ha korongozok - de a többiben már egyáltalán nem.  Ezzel magam minősítem a helyzetet - annak ellenére, hogy olykor kétszáz lövést is leadok -  nem hívom vadászatnak, "csak" lőgyakorlatnak. 

Nincs is ezzel baj, a baj akkor van, amikor a puskás emberek, a vadmadarakat is csak lőgyakorlat céljából lövik, Tarka barka kommandós gúnyában, sildes sapkában, fülvédőben, méregdrága napszemüvegben...stb.

Sajnos, a zöld mundér lassan  kiszorul a vadászatból, az ízlésficam ide is begyűrűzött ! A bunkóság kezdi a hagyományokat maga alá gyűrni !  

Nem kéne hagyni !!!

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr2816638320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása