Kamera !

2022.02.06. 14:52

Lassan minden kézben lapul egy fényképezésre is alkalmas mobil, a városnéző túrista már nem a nyakban lógó gépről ismerszik fel. "Népbetegség" lett a fotózás, a szelfizés ! A vadászat is "fotogén" lett, de egy újszerű,alkalmazás illetve technika elterjedésével, több etikai, sőt személyiségi jogokat sértő kérdést is felszínre hozva. Miről is van szó ! A vadfotózás, a terítékfotózás, a zsákmányállat mögötti pózolás fotózása, stb.  - a sablonosságán kívül, csak a fotón szereplőknek és/ vagy a fotósnak  - mintegy zárt kőrben - jelentenek  élményt, albumba téve, remekül arhiválhatóak.

De a vadkamerák kihelyezése, már csiklandósabb ügy. Miután ezek a kamerák 0-24-ben működnek, így mindent veszenek - ha vad, ha nem vad - ami a látóterükbe kerül. Legtöbb országban nehezményezik, sőt akár konfliktus is lehet belőle, ha valaki engedély nélkül készít képet valkiről, ha előzőleg nem kért rá engedéyt. Emlékszen Szicíliában erre jóelőre figyelmeztettek! Nem volt gond, de kérni kellett a beleegyezést  Remek portrékat tudtam készíteni.

A magyar valóság más! A vadkamera a megfigyelésen kívül ( főleg) kényelmi szempontokat szolgál, mert ha tudja valaki, hogy a vad hány óra, hány perckor van a szórón, akkor elég előtte egy kicsivel kiérkezni és lőni ! Nem vadászni - hangsúlyozom - hanem lőni..    

Az engedély nélkül, magánterületre ( még akkor is, ha az ingatlan lakatlan,  kert , udvar, stb) kirakott kamera felvételei súlyosan sértik a magánszférát,  az ártatlanul áldozattá váló személyt. Jogi, illetve büntetőjogi kérdés, hogy mi lesz a felvételek sorsa?

Sajnos érintett lettem, tudtom nélkül "sztárfotók " készültek rólam, és miután vadetetéshez cudarul ki tudom magam csippenteni, így a képnek címet is tudok javaolni. "egy hajléktalan fogorvos" a legtopisabb szerkójában !

Jü szórakozást kedves XY ! ( teljes név a "szerkesztőségben" )

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr5917237340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása