Halászbúcsú!

2022.08.06. 07:10

"Fatornyos kisfalumban"- ahogy egy búsborongós nóta szövegében van - ami majdnem igaz is, mert mondhatni botrányosan lepusztúlt állapotban van a templomunk! A római kori név-  a Limes - a birodalom határvonalát jelentette, ami még a mai napig így van. Két megye határán imbolygunk, a Kalocsai és a Pécsi püspökség szkanderozik rajtunk. Miközben sorra - másra újulnak fel határon túli templomok, a mi teplomunk felújítása rendre elmarad !  

Hogy visszakanyarodjak,a" fatornyos" jelzőhöz, ha így pusztul továb a templom, akkor rövidesen ez igaz is lehet.

De most nem ez a témám, hanem a falumnak egy szép hagyománya, a halászbúcsú ünnepe., aminek a helye, a templomkert. A már majdnem "fatornyos"  templom kertje. Itt fognak a halfőző verseny résztvevői egymással versengeni.

Szekcsőn mindenki tud halászlét főzni és "természetesen" a legjobbat, így nem kis merészség, részemről,hogy "alig" negyvenkét éve az alföldről idejött - "gyütt-ment" ként - én is részt veszek a versenyen A Tisza mellől érkezve, nekem a szegedi halászlé receptjével kéne előrukkolnom, de bevallom, ennyi év után, a tésztás bajait már jobba szeretem.

A mai napra rekord hőséget igért a merterológia, így szép kihívás lesz negyven fokban a bográcsolás ! Lehet, hogy az nyer majd aki túléli ! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr6617901817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása