Fröccs !

2011.01.17. 20:01

Lehet, hogy túlzottan letettem a voksom a vörösborok mellett, ami egyébként divatirányzat is. Érdemtelenül hallgattam a fehér borokról, holott sokkal változatosabbak, egyesek igencsak markánsak, egész tájegységeket reprezentálóak. Széles a paletta, lehet válogatni, kinek- kinek ízlése szerint, a sűrű aranyló Tokaji aszun keresztül a szódáért ( fröccs ) szomjazó asztali borokig. Néha nem is tudatos a fehér borok házasítása, sokféle tőkéről sokféle ízvilágú szőlő kerül a szüretelőkádba, hogy valami vegyes bor legyen belőle. Egy biztos, minden szőlősgazda a saját borára esküszik, ugyanis azt szokta meg.

Egyik borkóstolás alkalmával, a Zalából jött nyugdíjas TSZ elnök uram, nagy pironkodva húzta elő a saját borát. Addigra már jó pár bort megkóstoltunk, alapjában véve mindegyik "hozta magát" egészséges, erőtől kicsattanó borok voltak, de nekem egy kissé unalmasak. Na nézzük, mi terem Zalában - felkiáltással töltöttünk a poharakba. Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy a zamata felért  egy erotikus kalanddal ( majdnem ), selymes volt és lágy, de ugyanakkor erős, karakteres, de nem tudtam meghatározni, hogy milyen is. Egyszerűen jó volt. Nagyon jó. 

Az a helyzet - szólt a kínáló - nekem 19 féle szőlőtőkém van, ezek termését szedem össze, ebből van a borom. Szerencsés párosítás lett, nem tudatos, de ebből is látszik, hogy mennyiféle fajta variáció létezik, ami bizony lehet nagyon sikeres is.  Mint ez a Zalai "mindenféle".

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr102591303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2011.01.17. 20:32:52

Hm...hat ezek azok a dolgok,amikhez kicsit sem ertek..sajna belem kar barmelyik bor..nem ismerem fel a kulonbseget,es nem szeretem egyiket sem..(bocsi)

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.01.17. 20:40:20

@solti anasztazia: Néhai tanárom mondotta volt - még Sopronban - amikor az általa rendelt rettenetes soproni kékfrankost próbáltam letuszkolni a torkomon, hogy "vas szorgalommal meg lehet szeretni".Tehát, hajrá !

Az angol beteg 2011.01.17. 21:01:42

Na most miután frankón törlődött egy balfék billentyűnyomástól a kis regényem amit ide írtam, nekikezdek újra....Bevallom a Tokaji Aszú külön Szent Kategóriát képvisel nálam, nem vettem számításba, amikor "szembe állítottam" fehéret vörössel. De eme kategóriát is felülmúlja egy minőségi testes vörös, pontosan azért, mert valóban képes (majdnem) erotikus kalanddal felérni némelyik:D Fröccsös nagyon nem vagyok...(és igazából a szívemhez is kapok, attól tartván, hogy rövidzárlatot kapott, amikor azt látom, hogy vörösbort szódával vegyítenek -mert ugye valahol így is megy a fröccs)...de falusi környezetben, vidám, jó társaságban jó szokást követve nem lógunk ki a sorból.

Az angol beteg 2011.01.17. 21:14:48

De azt is megtanultam, hogy a vörös-imádatot ideiglenesen célszerű visszafogni addig amíg meg nem győzödök arról, hogy a házigazda melyik bora a kiválóbb. Mert nem mindenhol igazán vörös a vörös...

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.01.17. 21:35:34

@Az angol beteg: ..ha a Jóisten úgy akarta volna, hogy a szőlőben szóda legyen, akkor beleteszi. Node, aki vörösborba szódát tesz, az a szalonnát mákosbejglivel is eheti.Node Honfitársaim, a fröccs, magyar találmány.
süti beállítások módosítása