Festetics

2009.02.07. 14:08

Talán több is, mint tíz éve jártam gyermekeimmel a Keszthelyi Festetics kastélyban. Részleteiben már akkor megújult, de mégis, a szomorú pusztulás jelei nagyon látszottak rajta ahogyan a nyolcvanéves matrónának sem tünteti el ráncait a gyenge púder. Istenem, milyen pazarlóak vagyunk, mi magyarok. Alig egy-két kastélyunk vészelte át a háborút, meg a kifosztást, amiben a felszabadítókon kívül, a helybéliek is igen aktívak voltak. Ezeket a gyönyörű műemlékeinket kellene jobban megbecsülni és méltó formába hozni. Persze, pénz kérdése az egész, de  - anélkül, hogy politizálnék - mondjuk az elhíresült Postabank konszolidációjára költött pénzből pazar módon lehetett voln kastélyainkat rendbetenni. 

A háború és az utána következő zavaros évek majdnem mindent elpusztítottak. Ezért nem maradt egyetlen bútor, egyetlen vadásztrófea sem az utókorra.

Azután mégis beindult valami, kezdtek előkerülni a "lábakélt" bútorok, a trófeagyűjteményből, csak egyetlen szarvastrófea maradt emléknek. Szerény formában a vadászati kiállitás rész is bontogatta szárnyait, de nagyon szűkös volt a hely, meg igazából a régi nagy vadászainkon kívül, a jelenünknek nem volt reprezentánsa.

Azután egy idegenbe szakadt magyarunk, Hidvégi Béla - ki merem jelenteni - világhírű trófeagyűjteménye is helyet keresett magának.

Csodálatos, új épületet kapott a vadászati  kiállítás. A "régieken" kívül, szinte Hidvégi - a világ minden tájáról begyűjtött - trófeái adják meg a kiállítás savát borsát, mert a vadak, természtes környezetükbe vannak elhelyezve, pazar diaráma háttérrel. Annál nagyobb dicséretet nem tudok mondani, hogy a kiállított, természetes környezetükb ehelyezett állatok, úgy vannak elhelyezve, olyan szituációban, mintha élnének.

Nagyon jó érzés, hogy végre valami történt, végre a vadászat sem mostohagyerek, végre láthatóak a Hidvégi világhírű trófeái is.

Jó érzés, hogy szívet, lelket melengető szép új dologról számolhatok be.

Mindenkinek ajánlom, irány Keszthely!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr48928402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása