Kakukktojás

2009.06.02. 20:57

Még nem tudom írásom címét, majd a végén kitalálom. Talán "adja majd magát". Az orvosi hivatásról , szakmáról, foglalkozásról gondolkodnék hangosan - egy kis képzavarral. Bevallom van, nagyon is van aktualitása morfondírozásomnak, mert mostanában nem csak gyakorlom a szakmát, hanem páciens is vagyok. Akasztják a hóhért - mondják ilyenkor. Vagy azt, hogy legroszabb beteg az orvos.

Nem is a szakmáról beszélnék, hiszen az , jól rosszul, de elsajátítható. A fő problémám, hogy alkalmas-e mindenki orvosnak, aki megfelel a felvételi vizsgán és elvégzi az egyetemet. Ezalatt nem sok minden derül ki a jövendőbeli doktorkáról, legföljebb a szorgalma, vagy kisebb, nagyobb csintalansága. A felvételi vizsga fizika és- vagy kémiából és biológiából áll. Két nagyon fontos dolog kimarad a felvételiből, egy psychológiai teszt és egy készség vizsgálat. 

Az elsőben lehetne valamit megtudni a jövendőbeli lelki alkatáról, emberi tulajdonságairól. Mondjuk ki, nem minden jelöltből válik jó orvos, ami nem feltétlen szakmai hiányosságot jelent, hanem emberi tulajdonságot. A jó szó, sokszor jobban gyógyít, mint a legújabb gyógyszer. Buta az az orvos, aki ezt nem ragadja meg és nem állítja a szolgálatába. Öreg barátom mondta nekem annakidején. Idefigyelj, ha éjszaka felköltenek és ha ezért dühös is vagy, ne mutassad. Az arcon ugyanazok az izmok mozgatják a szádat lefelé,mint fölfelé. Ha lefelé mozgatod és dühösnek látszol, akkor is el kell látnod a beteget, de nem kapsz egy fillért sem. Ha fölfelé mozgatod, szóval mosolyogsz, még csurranhat is valami. Ha ez a mosoly ráadásul őszinte, belülről jön, akkor azt már empátiának hívjuk. Ez lenne az igazi !

Lehet vitázni az indítékkal, de abban igaza volt az öreg dokinak, hogy a düh és a méreg visszahat ránk. Teljesen fölöslegesen.  Rossz hangulatú orvos-beteg találkozásban kódolva van a kudac. Olyan nincs, hogy hű, de remek orvos, úgy operál, mint az álom, de pocsék a modora. Pocsék modorú orvos, nem jó orvos. Legföljebb jó korboncnok .

Persze az sem biztos, hogy a felvételin végzett psychológiai teszt egy életre kihat., mert sokat lehet és kell is változni az egyetemi évek alatt is, de azért az alapvető jellembéli tulajdonságok erre a korra már kialakultak.

A másik a kézügyesség vizsgálata a felvételin. Jó, rendben, nem mindenkiből lesz manuális szakma gyakorlója. De mára már minden szakmában igen nagyfokú a műszerezettség. Valamikor a belgyógyásznak csak egy hallgatója volt. Ma már a cardiológus katéterezi a szivet, a gasztoenterológus közlekedik a beleinkben, stb. stb. ,szóval a műszerek bevonultak a gyógyításba. Azért nem mindegy, hogy ügyes kezű emberek manipulálnak a szerkentyűkkel, vagy "fakezűek".

Csak ennyit akartam a jövendőbeli orvosok érdekében elmondani, hogy öröme legyen a betegnek, orvosnak egyaránt a kettőjük kényszerű találkozásából.

A vadásztörténetek sorában, ez a kis szösszenet kissé kakukktojás,(ez lesz a cím) de azt hiszem nem baj, ha ilyenről is beszélünk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr281160058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2009.06.30. 17:49:20

Egyetertek azzal amit irt..csak egy hibaja van...hogy nem csak itt,az On blogjan kellenne feltuntetni,hanem az orvosi egyetemek bejarati ajtajan ...
ja es megnyugtato tudni,hogy ejjel is felkelthetem,ha faj a fogam,mert akkor is mosolyogni fog ram :)

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2009.06.30. 20:52:35

Bocsánat, de el kell momdjam. Az arcunkat 42 izom mozgatja, a karomat kettő. A számok törvénye szerint,éjszakai ébresztésnél egyszerübb ütni, mint mosolyogni.Ez vicc lett volna, de a rosszak közül való.

solti anasztazia 2009.06.30. 23:03:55

aaaaaa...megorit ez az indapass v mi...egyszer betudok lepni,egyszer nem...
no de a lenyeg,hogy a mosolyhoz eleg lesz nekem a 42 izombol 5 is(beerem ennyivel)..a foghuzaskoz meg az a 2 karizom..
tazi

solti anasztazia 2009.07.02. 11:16:29

NAGYON BOLDOG SZULETESNAPOT KIVANNAK ONNEK A LANYAI!!!!!
süti beállítások módosítása