Özönvíz !

2010.06.01. 20:43

Merthogy mi is történik? Semmi különös, csak esik, vígasztalanul esik. Napok óta, mintha dézsából öntenék. Nem kis helyi zivatarok áztatják a határt, hanem az egész Kárpát medencében forgolódó hatalmas felhőtömb, befogadhatatlan mennyiségű esőt zúdít a földekre.

Az eddigi kis vízfolyások, erek, patakocskák, árkok és kanálisok, megbőszült folyamként rohannak végig a tőle elvett területeken. Tehát semmi más nem történik, mint az eredeti állapotot állítja vissza a természet. Egész erdőtagok dőlnek ki tövestől, mert az átázott talajban a gyökerek nem képesek megtartani a fák súlyát. Node miért is? Mert az erdőket is ipari fakitermelő helyeknek tekintettük, az erdők tisztításával, az aljnövényzet megfosztásával sérülékennyé tettük. Ilyen esőzésben, természetes, hogy fellazul a talaj és kidőlnek a fák. A tarra vágott hegyoldalakból pedig zúdul le az eső, meg a sár.

Áradnak a folyók, követelik vissza a hullámterüket. De oda meg a mohó ember tette be a lábát, azt gondolva, büntetlenül lehet csonkolni a nyugodtnak tünő vizek partjait. De most megvadultak, elég!  - harsogják a szennyes hullámok, miközben sodorják magukkal a nagynehezen összekuporgatott javakat. Azt gondolom, vesztésre állunk a természettel szemben. De ha - fájó is - így igazságos.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr842049013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paci-ens 2010.06.02. 07:53:21

Tesó!
Innen jó messziről szidjuk, ostorozzuk a brazíliai esőerdők pusztítását,hivatkozva a várható klímatikus következményeire,de azt ahogy Te rámutattál arra, hogy mi is sajnos ugyanakkora természet károsításokat követünk el,az ökológiai egyensúly ellen és ezekhez politikai, hozzájárulással adunk engedélyt a Multiknak, hogy anyagi érdekükből tegyék tönkre azon a területen a természetet ahol a beruházásuk létesül.
(pl.M-6)
Jó lenne, ha végre elkezdődne ezek ellen egy társadalmi engedetlenségi mozgalom.Én benne lennék!

abdulesmia 2010.06.02. 13:33:35

Sokszor elgondolkodom azon, hány generációnak kell még felnőnie ahhoz, hogy megértsék mit tesznek mindannyiunk otthonával. Mit sem érnek a természetvédelmi kezdeményezések, amíg van aki belesz*rik mások erőfeszítéseibe a Föld védelmével kapcsolatban. Elképzelhető, hogy ez sosem fog megváltozni?
süti beállítások módosítása