Árvíz

2010.06.23. 19:52

A még most is  tartó árvízben, jelesre vizsgáztak az emberek. Álltak a gátakon - ha kellett étlen, szomjan -  fiatalok, öregek, jó szomszédok, rossz szomszédok, adták egymás kezébe a zsákokat, közösen védték házaikat, kertjeiket. Még reménytelen helyzetben is küzdöttek egymással, egymásért. 

Vége lett az árvíznek, mindenki ment vissza saját házába, hogy próbálja élhetővé tenni a víz, sár által pusztított házat, kertjét,  ha ugyan nem dőlt össze. A közös baj, közösségeket hozott létre, de a baj múltával, mindenki már csak a sajátjával törődik.

Heller Ágnes fogalmazott így, az amerikaiakról. A hatalommal szemben individuálisak, de az egyenrangú kapcsolataikban szövetségekre törekvők. Vagyis a hatalmomtól nem várnak saját ügyeik intézésével kapcsolatban annnyit, mint a közvetlen környezetüktől.

Nem példaképem az amerikai embertípus. De ebben  -  amit Heller Ágnes írt róluk - követendők. A közösségek ereje, sokszor nagyobb, mint a buta hatalomé. Élni kéne vele, nem lennénk ilyen kiszolgáltatottak. Holnap lenyírom a füvet a szomszédom előtt is ! 

Szerző: Acél Csaba

2 komment

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr642104760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2010.06.28. 19:33:26

Szimpatikus Heller Agnes megfogalmazasa...bizom benne nem csak az amerikaiaknal van ez igy...sot ha nem tevedek az allatvilagban is megfigyelheto ilyen vagy ehez hasonlo..
Onnek koszonheto,hogy mar en is gyakran hasonlitgatom az emberi viselkedesformakat az allatokehoz..es mennyire jogos:-)

Az angol beteg 2010.06.29. 19:49:23

Egy dunamenti település lakójával és egyben ismerősőmmel egyetértve sok helyen példátlan és sikeres védekezést végeztek, de ez a média számára nem volt hírértékű. A budapesti tetőzést követően arról hallhattunk hogyan mossák a rakpartokat, de hogy eközben az ország délebbi, az ár vonulásának következő állomásain milyen szervezett, előrelátó, költséghatékony és a korábbi nagy 2002-es és 2006-os árvízek tapasztalataira építő, maximális nyugalom mellett történő védekezés folyt az nem volt téma. Csak a szerencsétlenül járt embertársaink,eláztatott településeink, városaink kerültek a képernyőre. De ahol kellően fel voltak készülve az nem érdekes. Világos, elvégre hibáinkól tanulunk. No és bevált, gyakoroltatott ismeretekből, tapasztalatokból ugyan miért ne lehetne?
süti beállítások módosítása