Marci

2010.08.01. 10:28

Addig nem akartam az írásokkal továbblépni, amíg a Viterboi képek nem kerülnek föl, de valószínű, a "red alert" - jól megérdemelt szabadságát tölti.

De a tegnapi napnak volt egy "történése", amit nem tudok magamban tartani. Zárójelben jegyzem meg, hogy űzekednek az őzek, ami az őzvadászat egyik izgalmas és a jó őzhívás minden csinját-binját ismerő vadásznak, igen nagy élvezetet jelentő időszaka.

De nem vadászatról lesz szó. Röviden az előzmények. Létezik Pesten egy judó iskola, ahol a mentálisan sérült és a teljesen ép gyerekek együtt sportolnak. Óriási ötlet, van gazdája is a "Józsi bácsi", aki ezt a csapatot működteti, edzi. És óriási az eredmény is.  Tegnap volt a táborbúcsú, amihez a helyet a Gemenci RT. biztosította. Tavaly is részt vettem rajta, meg idén is. Csak egy példa  - ami nagyon megrázott.  Jó értelemben véve.

Az elmúlt évben került ebbe csapatba Marci, egy súlyosan sérült 9-10 éves gyermek, akiről a Pethő intézetben már lemondtak, elküldték, hogy reménytelen a gyógyulása.Tolószékben, önálló életvitelre képtelen módon került Józsi bácsihoz. És mit tesz a sport, a jó közösség és a kitartó munka és a szeretet, tegnap  Marci - ha kissé gacsosan is - de együtt rohangált a többiekkel. Amikor a magnóból egy Fenyő Miklós szám ment, azt ragyogó szemmel, jól érthetően együtt énekelte a többiekkel. Megható, és szivet melengető érzés volt Marci felhőtlen boldogságát látni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr892190598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2010.08.01. 13:25:10

Megható számomra is ez az eset. Minden együttérzésem, emberi szeretetem Marcié és szüleié. További hasonlóan szép és szeretetteljes élményeket kívánok!...és még ennél is többet.

Az angol beteg 2010.08.01. 13:27:28

Sajnálom, hogy nem lehettem ott, reméljük legközelebb menni fog!

Az angol beteg 2010.08.01. 13:30:16

..és MINDEN ELISMERÉSEM, TISZTELETEM JÓZSI BÁCSINAK!

red alert · http://autosiskola.blog.hu 2010.08.02. 09:28:00

szabadság alatt is olvasok csak ritkábban... :)

Yarissa 2010.08.02. 20:02:53

A legnagyobb dolgok egyike, a sérült, reményt vesztett , rászorult embereknek önzetlenül segíteni, visszaadni a hitet, a reményt, az életörömöt.
Engem is nagyon megrendített valami.....
Láttam egy 8-10 éves fiúcskát, aki szintén tolószékbe kényszerült, de segítség nélkül egyetlen lépést sem tudott tenni, sőt a kezét sem tudta használni. Egész nap édesanyja segítette őt, hogy a kerekesszékkel vagy ölben , de résztvegyen a közös programokban. Mindezt, mosolygó, ragyogó arccal.
Azt hiszem ekkora erőt, hitet még emberben nem láttam. A sérült fiú nap mint nap édesanyja mosolyából merítheti az életerőt. Általában a sérült gyermeket nevelő anyukák fájdalma egy életre kiül az arcukra.
Ahogy rájuk néztem összeszorult szívem, lelkem és folytogatott a sírás, milyen érzés lehet egy anyának nézni az egészséges gyermekeket amint önfeledten játszanak , miközben az övé a "széket" sem tudja elhagyni. De az anyuka arca egész nap a mosolytól ragyogott.
Nagy dolog lehetett hogy ebben a judo iskolában az egészséges gyermekekkel együtt lehetett és Marci fejlődését látva, neki is kitárult a világ, értelme lett az életének.
Minden tiszteletem, elismerésem azoknak az embereknek, akik ezt létrehozták, és igaz szívvel, hittel, ezer fordulaton igyekeznek végigvinni ezt a gyönyörű elképzelést és ezeken a gyereken segíteni próbálnak.
Ha több ilyen nemeslelkű ember lenne, jobb lenne a világ!
Vagy csak abba kellene belegondolni, hogy mi, akik egészségesnek mondjuk magunkat ma... holnap lehet hogy egy baleset folytán már nem leszünk azok.
Nem elég rálegyinteni, de a puszta sajnálat sem elég, sőt megalázó.
Tevőleges segítség kell, és a sérült emberek is azt várják, hogy elfogadják őket.
A másság elfogadása ....meg kéne tanulni.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.08.02. 20:11:46

@Yarissa: ..igen, bármikor, bárki gyermeke vagy önmaga kerülhet olyan helyzetbe, hogy "más" lesz, mint a többiek. Nem kevesebb, - MÁS !De ettől még ugyanazokra az érzésekre - szeretetre, akár szerelemre vágyik - mint az épek. Szerencsések azok a sérültek, akik olyan értő és szerető közegbe kerülnek, mint "Józsi bácsi" és csapata. Igazi csapatmunka !

Az angol beteg 2010.08.02. 21:17:50

Abszolút egyetértek és szívemmel találoztak az előző szavak, Doktor Úr, Yarissa így van....az élet bármikor váratlan fordulatot hozhat. Ezzel kapcsolatosan van egy friss filmélményem is, amit Orvieto-n belül fejtek majd ki....de ez az....nagy szerencse hogy csak filmélmény!!!Jobban kell értékelnünk a jót, mert nem lesz örökké velünk...rosszba pedig ne maradjunk, ha tehetünk a jobbért!
süti beállítások módosítása