Új kihívás a gyógyításban a cyberchondria. Az internet által nyújtott orvosi ismeretek könnyed elérése,illetve annak misztifikálása. Bárkinek, bármi baja van, vagy csak "simán" érdeklődő, beírja a keresett szavakat és az internet már szállítja is a tudnivalókat. Saját gyakorlatomban is egyre gyakoribb, hogy már "mindent tud a beteg", amikor hozzám kerül.

Hogy mennyire komolyan kell venni ezt a kihívást az orvosoknak, azt mi sem bizonyítrja jobban, hogy kongresszust tartottak e témakörben. Az alap-kérdés, hogy segíti-e a beteg gyógyulásást és legföképpen az orvosba vetett bizalmat, ha a feltett kérdésekre, az interneten keresik a választ. Avagy, jó-e az orvosnak, ha a beteg - a saját panaszait begépeli a Google-ba  - először onnan tájékozódik és szinte számonkéri az orvosától az ott olvasottakat. De ez még a jobbik eset. A rosszabbik eset, ha az internet által nyújtott ismeretek alapján állítja föl saját diagnózisát.  Lehet-e, kell-e a beteg által, az internetről származó információkat hasznosan beépíteni a gyógyításba - szólt a konferencia fő kérdése. 

Azt hiszem - miután nincs más lehetőség - meg kell tanulnunk kezelni és valahogyan beépíteni a gyógyításba a cyberchondriát.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr612428601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2010.11.06. 17:40:32

Érdekes egy téma. ...és belegondolva abba, hogy a különböző weboldalak mást és mást írnak...nagyon nem mindegy ki hova nyúl..csak növeli a rizikófaktort. Az is elgondolkodtató, hogy melyik rosszabb a rossznál? Ha az ember maga állít fel több biztos internetes forrásból egy diagnózist v. ha az orvos nem tudja felállítani a diagnózist, bizonytalan... ne adj isten félrediagnosztizál...(mert hogy sajnos mindkettőre van példa)...azért bízzunk csak orvosainkban...nem véletlenül választ(hat)juk őket!

solti anasztazia 2010.11.06. 22:24:23

A tobb ev egyetem nem hiaba van..nem is ertem,hogy lehet ezt merlegre tenni a "netgyogyitassal".Tegnap veletlen tv ele kerultem es egyik csatornan egy feri karytakbol olvasva szinten diagnozist allitott fel a betelefonaloknak es a terapiat is mondta..na en ezen akadtam ki..hihetetlen ez a "butitas"!

Az angol beteg 2010.11.06. 23:25:17

No igen, a betelefonálós műsorok a negatív csúcsok csúcsa...és már megint az önpusztításnál, hitegetésnél, üzletszerű rombolásnál vagyunk. És ugye milyen ügyesen használja fel az ember a természetes, herba stb. dolgokat utilitárius céljaira?! Itt is kizsákmányol. Nem is bonyolult a világunk. Hisz minden mindennel összefügg. Űrkutatás sem véletlenül van: Kell más bolygókat is kizsákmányolni...
süti beállítások módosítása