Prestige!

2010.11.12. 18:21

...vagy, ahogyan manapság használjuk a francia eredetű szót, presztizs. Erről irnék, ami a témát illeti már megint nem vadászat, horgászat, stb, hanem erős felindulás. Na jó, azért volt vadászat is, a "szokásos" csütörtöki, fácán, gerle. Annyiban azért mégsem szokásos, mert sokat kellett gyalogolni, mire azt a pár fácánt összecsipegettük. A gerlézés remek volt, magasan, gyorsan jöttek, fogyasztották a lőszert. Ennyit a vadászatról és most vissza a presztizshez. Konkrétabban az orvosok presztizséhez.

Az egyik kereskedelmi televízió reggeli műsorában, a fél órás hírblokkban - lemértem - annak több mint felében csak arról volt szó, hogy hol-, melyik korházban ki halt meg, ki a hibás és mennyire perelik a kórházat. Csak a síró, gyászoló hozzátartozók szerepeltek és az ezzel foglalkozó jogász, aki a belső vizsgálatok ismerete nélkül, már számszerűsítette a kárigényeket. Nem akarok szerecsent mosdatni, az orvosi szakmában is éppen úgy lehet hibázni, mint bármely másikban - csak azokból nem lesz hír.  Nyilván, ha valaki hibázott, vagy mulasztott, annak kell, hogy következménye legyen. De ilyen orvosokat, kórházakat lejárató kampány még sosem volt. Példátlan, hogy már akkor pálcát törjön egy televíziós csatorna valaki fölött, mielőtt kiderülne, hogy mi volt a valós halál ok. Ez mást sem okoz, mint olyan mérvű presztizsveszteséget, ami már veszélyezteti a betegek gyógyulásba és az orvosokba vetett hitét. Nagyon nagy kár, sőt bűn, ami történik, mert egy egész szakma a távozás gondolatával foglalkozik. Akkor majd gyógyíthatnak a jogászok!

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr292444918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2010.11.12. 19:10:08

Nagy sokféle érzéssel fogadom a témát. Komoly probléma ez. Minden szakmában vannak elhivatottak, jók-kevésbé jók, hírhedtek ill. prestige-t érdemlők. Minden munka prestige-t érdemel, különösen ha ennyire emberközpontú, az emberekért van.

Nekem minden tiszteletem az orvosoké, mert óriási felelősséggel bír tevékenységük. Nyílván vannak ennek a területnek is, mint minden szakmának különböző okok miatt kevésbé kompetens képviselői. De ettől függetlenül egy baromira fejethajtást követelő szakma!!! Akárcsak a tanári véleményem szerint. Valahogy ez a két terület nem kapja meg errefelé azt a minden kétséget kizáróan magas prestige-t, amit megérdemel.

Biztos sokan (valahol érthető módon) a felelősségükkel nem arányos fizetség miatt választják az országhatáron túli lehetőségeket...és a médiának megint ez a balhé-kereső attitúdje az önpusztítást támogatja erősen. Pedig aki dolgozik, az hibázik. Mutassanak nekem egy olyan szakmát, egy olyan területet ahol hibátlanul zajlik valami. Miért van az h. egyesek a rosszra koncentrálnak a jó helyett? mert a rossz kelendőbb manapság?...Hát csak növeljük, tápláljuk? Attól nem lesz jobb semmi. Sőt...

Az angol beteg 2010.11.12. 19:18:25

A lejárató kampányok meg valahogy különösen érzékenyen, majd felháborodást keltően érintenek...doki tudja, hogy miért. Az emberi gyengeség egyik netovábbja...aki csak így, ezúton tud érvényesülni!!!

Az angol beteg 2010.11.12. 19:39:33

Csak még egy gondolat a hibázásról:

Nem ártana néha jobban a mélyére nézni a kiváltó okoknak. Mert bizony erősen a körülményektől függő dolog ez. Mert az ember más-más módon cselekszik különböző körülmények között. Rossz körülmények nagyobb hibaszázalékot is hordoznak.

Paci-ens 2010.11.12. 19:58:26

Undorító és megmagyarázhatatlan az orvosok elleni kirohanások sorozata.
Amíg a magyar egészségügy arra sem képes, hogy az alapvető ellátáshoz biztosítsa a feltételeket( gyógyszer,tű, cérna stb.)
Amikor egy betegnek úgy kell bemenni a kezelésre, hogy vigye magával a szükséges gyógyszereket, miután sok-sok hónapot várt a vizsgálatára(ha túlélte).
Idősödő generációknál bármilyen egészségügyi problémák előfordulhatnak.
A mostani egészségügyi negkövesedett rendszerben a legjobb megoldás,az ha a hamvasztásra kedvezményt adnak.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.11.12. 20:09:30

@Az angol beteg: így igaz, minden szakmát (hívatást) jól ellátónak, prestige-nek kéne lenni. Legyen az mérnök, tanár, orvos, kőműves, bárki.A prestige-t könnyű rombolni, de nagyon nehéz építeni.Jelenleg rombolás folyik, mert a TV nézettsége ezt kívánja.

Paci-ens 2010.11.13. 17:32:52

Tesó!
A Tv nézettséged valamint a prestige-d is a csillagos égig emelkedne, ha Csőrike fogadná a(szerencsétlen) Rád szorult betegeket.Tázi és Nelli szerető ....kezei köztött. A rendelődben eltöltött időkre emlékezve én már, most szeretnék időpontot kérni.
Igaz már nincsenek fogaim mert mindet kihúztad, de bennem vannak a gyökerek.Most már csak a halaidat etesd, és a többit bízzuk a ternészetre.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.11.13. 18:55:15

@Paci-ens: figyelj Tesó. Amiről Te vízionálsz, az már régen nem egy fogászati rendelő.Hidd el, megszervezném, ha ebből nekem is hasznom lehetne.

Yarissa 2010.11.13. 21:50:54

Sajnos, én is úgy érzem, hogy az orvosok lejáratása folyik a médiában.
Nekem egyszer, azt mondta egy orvos, hogy nem az orvostudományé az "utolsó szó" a gyógyítás terén.
Az orvos nem Isten, és nem csodatévő.
Bár sokmindent tudnak, de az csak egy töredéke a csodálatos emberi test működésének.
Az eddigi tapasztalatokat lehet átlagolni, általánossá tenni, de ahogy minden ember más és más, egy adott gyógyszerre, kezelésre mindenki másként reagálhat. Nincs két egyforma ember, és betegség sem.
Jómagam is párszor rácáfoltam már az orvostudományra.
Az mindig sajnálatos, ha egy betegségből valaki nem úgy, vagy egyáltalán nem gyógyul fel.
De... az nem biztos, hogy az adott kezelőorvos "műhibája".
Egyszerűen lehetnek nem várt körülmények is.
Nem az orvosok mellett akarok kampányolni, de a média eléggé felnagyítva és pellengérre állítva öket , mutatja be az épp kiragadott eseteket.
Az utóbbi időben pedig szinte minden héten előfordul.
De ugyanilyen lejárató kampányt érzékeltem a vadászattal kapcsolatban is.
Mélységesen elítélem a médiát.
Nem is értem, hogy van ez.
Történik valami tragédia, és akkor a hozzátartozóknak a mély gyászukban az az első dolga, hogy a tv-ben szerepeljenek.
Hogy van ez?
Sajnos én is voltam már ilyen helyzetben, hogy egyik napról a másikra
elveszítettem igen fiatalon a hozzátartozómat.
Eszembe nem jutott volna a nagy fájdalmamban, hogy kihivjam a tv-t, aki majd asszisztál a gyászomban.
Én is kerestem a miérteket? Több kiváló orvossal is beszéltem, mert tudni akartam az igazságot, hogy miért történt, hogy lehetett volna kivédeni.
Kénytelen voltam belenyugodni, hogy lehet olyan rejtett , veleszületett rendellenesség is, amiről sosem tudunk.
Csak amikor baj van, akkor pedig már késő.
Visszatérve a médiára, szenzációhajhász.
Ma már hírértéke csak a katasztrófáknak van.
Talán mi is hibásak lennénk, hogy ezt szó nélkül "fogyasztjuk"?
Nagy baj ez, mert ha valami negatív dolog felröppen, az egy ember életét, karrierjét teheti tönkre.
A helyreigazítás már senkit nem érdekel.
Bevallom, én már félve ülök a híradó elé. Gyermekem egyszer azt mondta, ezek nem is hírek, hanem rémhírek.
Való igaz.
Az az érzésem, hogy a média nem formálja az emberek véleményét, hanem deformálja.

Az angol beteg 2010.11.13. 22:41:44

@Yarissa: Egy kis animációs filmet szültem most hirtelen a fejemben e sorok hatására: a kiindulókép egy doboz (feltalálásának állapotában), mely szórakoztat, pozitív érzéseket kelt, mosolyt varázsol az őt bámuló arcokra...s ahogy pörgetjük az időt a doboz egyre vékonyabb és vékonyabb lesz..síkképernyős TV-vé, majd egy tükörré alakul...,mely a világot és minket, embereket tükröz vissza...ezzel párhuzamosan a korábban mosolygós arcokról a felfelé kunkorodó száj szépen ellaposodik.

...és talán a valóságnak legmegfelelőbb, legóvaintőbb vég az lenne, ha a tükör beszippantaná a lapos szájú nézőket, majd egy 90 fokos fordulattal felénk közelítene, közelebb és közelebb....

Az angol beteg 2010.11.13. 22:45:43

...a filmmel csak egy bibi lenne:

...már a kiinduló doboz is katonákat, bombákat szóró repülőket tükrözött...

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.11.14. 11:10:25

@Az angol beteg: így igaz. A TV nem más lett, mint egy tükör. Saját magunk paródiáját látjuk benne viszont.No meg ötleteket, hogyan tegyük tönkre azt is, ami eddig jó volt.Ebben a pillanatban kezdtem játszani a gondolattal, mi volna, ha egyik pillanatról a másikra megszünne.
Hűha ! Sokaknak újra kéne beszélni tanulni. Nekem tetszik az ötletem.

solti anasztazia 2010.11.14. 11:34:52

Tenyleg nem csoda,ha sok orvos inkabb elmegy ebbol az orszagbol..miert is maradnanak?Ahogy a Paci-ens is mondja nincsenek biztositva szamukra a kello feltetelek...keves az orvos...sok a kenyszer tulora,ami persze,hogy maga utan vonja a hibazas lehetosegeit..2 nap,2 ejjel megallas nelkul dolgozni nem lehet hibazas nelkul,es alvas nelkul.Egy jo kis riport keszites nem tart ennyi ideig,de a hatasa mar igen sajnos..

Az angol beteg 2010.11.14. 11:34:58

@Acél Csaba: Szerintem is remek ötlet. egy új kisebb evolúció kezdődhetne...aminek következtében az ember megtanulna újra élni...
süti beállítások módosítása