Tapintat!

2010.11.14. 11:16

De nem csak az. Már elmondtam, hogy reggeli rövid kutyás sétáim alatt, falum összes  gondjával is találkozni szoktam. Így volt a parlagfű esetében, vagy amikor kiskertekből lopkodókkal futottam össze, stb. A focipályáig betonút fut, azt hiszem, nem kevés utánjárásába került a polgármesternek, hogy ne hepehupán jussunk odáig. Az út két oldalán keskeny csíkban gazdák földjei  sorjáznak. Az őszi szántások ideje van, a traktorok mély barázdákat vájnak a fölbe, hogy a fordulókban ezen a szerencsétlen betonúton rázzák le magukról a tapadós földet. Azután a munka végeztével - hatalmas sárkoloncokat dobálva - a következő földdarabra kanyarodnak. Nem kétséges, hogy kinek a dolga lenne a sárdarabok eltüntetése. Nyilván a földtulajdonosé. 

Azon kívül, hogy a drága pénzen csinált betonút egy-két év alatt sáros dülőut lesz, ha ez így folytatódik, roppant balesetveszélyes is, mert  - jó idő lévén - a focipályára kerékpárral, vagy motorral mennek a gyerekek. Hatalmasat lehet esni a "gondos" gazda jóvoltából. Kérdeném ! Meg kell várni, hogy valaki csontját törje, vagy egy lapáttal fél óra alatt letisztítani a betont.Ez már nem tapintat, hanem kötelesség kérdése !

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr352447664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2010.11.14. 12:22:34

Tapintat és odafigyelés. Ez is valahogy kiveszendőben van manapság. Figyelmesség? Ugyan minek? Hasznom van belőle? -kezdetű a gondolatfolyam...de itt egy pillre a kérdés felvetődik: Korábban nem viszonzott figyelmesség van mögötte v. emberi alaptermészet? mindesetre az lenne jó, ha belül az egyén egymaga élné meg -önzetlenül- belső felemelkedettségként ,elégedettségként figyelmes lépése hatását. De ez a világ másról szól...na de ezért van ennyi boldogtalan ember is...

Az angol beteg 2010.11.14. 12:33:11

Dickens mondta: "Szomorú igazság, hogy még a nagy embereknek is megvan a maguk szegény rokonsága."

Igen a probléma ott kezdődik, hogy saját rokonainkkal, szeretteinkkel szemben nem vagyunk tapintatosak, figyelmesek. Bár kifelé sokan bőszen sajnálkoznak...de az alma belülről rohad!

Az angol beteg 2010.11.14. 14:13:16

...ezek után a kultúráltságról már beszélni sem merek...mert csak további negatív gondolatokat vonzok magamhoz..

Paci-ens 2010.11.14. 16:59:58

Tesó!
Javaslom, hogy ebben az időben a kutya sétáltatáshoz a póráz mellé vidd magaddal a lapátot is. No nem azért,hogy te kapargasd az útról a felhordott földet, hanem azért, hogy tapintatosan a kultúrálatlan földműves jobbik felére hatva a lapát domborúbb részével hozd a tudomására azt a tényt miszerint ez űber bunkóság amit csinál!
Bár lehet,hogy utána azonnal feljelentene.Mi lenne ha megtanítanád, a kutyádnak, hogy az arra járó traktor fülkéjébe felugorva, amelyik beteríti az utat a kerekeiről lepergő anyaföldel, jelölje meg folyékonyan vagy majdnem keménnyel.De ha ez sem segítene leviszem a fiamat és majd Ö rendet vág a paraszti gépek között,aránylag csekély juttatás ellenében, beéri egy emberhez mért vacsorával.(igaz az általa elfogadható mértéket mi ketten három napig ennénk)
Én minden reggel azt próbálom kitalálni, hogy amikor kinyitom az utcai kaput, hogy a fiamat elindítsam iskolába mibe fogok belelépni? A reggelente a járdát beborító matériáról hosszú és változatos listát tudnék írni, csak engem meg is büntetnek a járda szennyezettsége miatt, ha nem takarítom fel, a legújabb típusú audival grasszáló igen fess városőrök.Gondolom Téged nem fenyeget ilyen veszély,legfeljebb az, hogy az úton lévő sáron esel egy akkorát mint az ólajtó, amely mögött a gondos gazda tartja a jószágát, amiért a földet műveli, hogy legyen elég takarmány

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.11.14. 17:23:54

@Paci-ens: ha nem is lapáttal, sok földlabdát lerugdaltam már a betonról. De nem biztos, hogy az ártatlan földet kéne rugdalnom.Majd teszem verbálisan.

Az angol beteg 2010.11.14. 17:38:53

:D ez az így kell kombinálni ezt a gyönyörű - tipikusan novemberi -időjárást egy kis ösztönző jelleggel.

Az angol beteg 2010.11.14. 17:47:17

Még egy lírai gondolatot is szőnék ehhez:

Aki köcsög legyen lapos tányér is!

Az angol beteg 2010.11.14. 18:41:38

Természetesen a nevelő célzatú verbális szavak hatására történő "lapos tényérkodásra" gondoltam...

mondjuk ennek a mintájára:

Megmondom, most mit csinálsz: 1.) Fent vagy a neten 2.) Acél blogot bújsz...3.) Olvasod ezt a kommentet 5.) Nem veszed észre, hogy kimaradt a 4-es pont......6.) Most megnézted hogy tényleg kimaradt-e...7.) Ezen nevetsz vagy mosolyogsz! :)

==>

Megmondom, most mit csinálsz: 1.) őszi szántásokat végzel 2.) traktorozol...3.) a következő földdarabra kanyarodsz 5.) Nem veszed észre, hogy sarat és földet dobálsz szanaszét......6.) Most megnézted hogy tényleg szétszórtad-e...7.) Azon nevetsz vagy mosolyogsz mekkora über-bunkóság ez! :) ugye hogy már takarítod is....

Az angol beteg 2010.11.14. 19:03:04

Gyermekeknél bevált fegyelmezési módszer ez:)...próbáljuk ki traktorosoknál...

Az angol beteg 2010.11.14. 19:46:38

Persze ez csak egy random-ötlet volt...Doki ezt sokkal ügyesebben és hatékonyabban megoldja. ..amúgy kiváncsi lennék az ember arcára...

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.11.14. 21:18:15

@Az angol beteg: ..csak kulturáltan! Figyelj kocsog, felszeded, vagy megeszed! ...helyett, majd ellapátolom.

Az angol beteg 2010.11.14. 22:14:26

@Acél Csaba: ...elég szomorú, ha ezt önnek kell megtennie...de valóban a kocsogozes nem perspektíva...

Úgyhogy még a fenti provokatív iróniám miatt is utólagos elnézést kérek!

Az angol beteg 2010.11.14. 22:32:44

Ha pedig félreértelmezve válaszoltam az előbb azért kérek elnézést....Mindkét síkon felfogtam az a lényeg:-)

Az angol beteg 2010.11.15. 15:53:39

Na de amit ma tapasztaltam (hasonlóan emberi tapintat,figyelem, kultúráltság, kötelesség és még ki tudja mi hiányának okán), az tényleg megkérdőjelezhetetlenül durván mindennek a teteje!!!!... Úgy látszik minden békés házőrző kis eb életében eljön a pillanat, amikor oroszlánná kell válnia a farkasok között....ésszel természetesen.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.11.15. 20:40:13

@Az angol beteg: nekem azt mondta egy "sikeres" ember, hogy két olyan szót is használok, amit nem kéne. A kérem szépent és a legyen szívest.Őszerinte - ezt most nem írom le, mert nem tűri a nyomdafestéket - mit kell ezek helyett, mert ebből értenek az emberek. Bizony így leszek én is palotapincsiből ordasfarkas. De még ellenállok egy darabig.

solti anasztazia 2010.11.15. 22:01:10

Ismeros jelenseg ez nalunk is..sot az ut melletti arkokat is betemetik,hogy a traktorokkal ne kelljen korbe menni...igy direkt ramehetnek a szantofoldekre barhonnan...nem baj,hogy ha sok eso esik az uton all a viz...

Az angol beteg 2010.11.15. 22:12:55

"Mindennek rendelt ideje van...

...ideje a hadakozásnak és ideje a békességnek."

(Prédikátor 3:1-8)

Paci-ens 2010.11.16. 06:06:13

@Acél Csaba:
Sajnos egyre jellemzőbb, hogy az emberek a saját kicsinyes érdekeik miatt magasról tesznek a körülöttük élő embertársaik jogaira,komfort érzetére a természetre.
Említettem már hogy a házunk előtti járda mi mindent tartalmaz, amit nekem kell takarítani.Ez az állapot szombatonként csúcsosodik ki mikor az őstermelők piacot tartanak a Havanna lakótelepi hatalmas parkolóban.
Egy alkalommal megállt egy terepjáró sötétített üvegekkel a garázskijáró előtt mert különben csak távol tudott volna parkolni a sok autó miatt, és lazán kiürítette a kocsi hamutartóját a bejárójára, majd nyugodtan bepittyentette a központi zárat és elsétált vásárolni.
Lapátra seprűre kaptam, összeszedve hagyatékát várakoztam.Viszaérve a vásárlásból kinyitotta a csomagtartó ajtaját kezdte bepakolni a szerzeményt amikor én a lapáton lévő hagyatékát lazán beborítottam a csomagtartóba, azzal, hogy valamit elvesztett az előbb, és nehogy keresse később.Nem kis darab emlős volt, de szó nélkül elhúzott.(valószínűleg ezt a mellettem álló Derszunak aki kaukázusi- köszönhettem)
Igaz gyanítom hogy ezt a mutatványt egy magyar vizslával mellettem nem igy fejeztem volna be.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.11.16. 15:48:44

@Az angol beteg: a béke pedig nem más, mint két háború közötti szünet!

Az angol beteg 2010.11.16. 16:44:47

@Acél Csaba: ...és néha háborúzni kell a béke érdekében...

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.11.16. 17:34:24

@Az angol beteg: ...bizony ez csiklandós terület.Ami az egyik félnek nagy honvédő szent háború, addig a másik fél felől nézve, barbár gyilkosság. És fordítva.A történelmi igazság is csak papíron létezik.És főleg utólag. De a gyász jelenidőben történik !
süti beállítások módosítása