"Írígy kutya."

2011.02.18. 15:35

A legutóbbi ( tegnapi) vadászatom "szartaposása" azért  hozott valamit a konyhára - hogy egy logikai csavarral így passzítsam össze  - amit nem szokás - a konyhát a tehénszarral.

Két hívatásos vadász volt velünk, két kutyával, egy német- és egy magyar vizslával. Mindkét kutya jól apportírozott, holott a trágyába esett galambok nem lehettek valami finom illatúak. Lassan rátérek a lényegre, ami még a helyszínen fogalmazódott meg bennem, hogy mit is jelent az a - gyerekek által előszeretettel használt mondás -  hogy "írígy kutya". Írígy is tud lenni egy kutya? Már most mondom, hogy igen !

Röviden a történet. Lövöldözgettem a galambokat, olykor potyogott is, a magyar vizsla szépen szedegetett össze "őket", hordta a gazdájához, aki meg rakta sorba, éppen mellém.  Ha valaki más is lőtt, akkor abba az irányba indultak segíteni , de ahogy az istállók mögé kerültek és a kutya nem látta  az "ő" galambjait, otthagyta a gazdáját - és visszaült a mellém, megnyugodva, hogy amíg távol volt, egy sem tünt el.  

Azután ezt a viselkedést - a gazdájával együtt - megfejtettük. Eddig a kutya egyedül dolgozott. Egy pár napja a német vizsla személyében "munkatársa" lett,  de ezt személyes sértésnek vette. Féltékeny lett és írígy.

Csak csodálni tudom a vizslák sokszínűségét, érzelemgazdagságát. A vízslának még az írígység is jól áll. Emberben, viszont visszataszító.

Szerző: Acél Csaba

2 komment

Címkék: kutya galamb

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr212670701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2011.02.18. 20:58:24

Akkor a kutya nem volt jo hazigazda es vendegszereto a vendeg kutyaval szemben :-(

Paci-ens 2011.02.19. 15:17:53

Tesó!
Amit leírtál az mind szín igaz, csak,a humán vonalnak megfelelő szelekciója után!
Egy kutya nagyon irigy, és féltékeny tud lenni, egy másik kutyára, időnként még annak, vagy saját gazdájára is, főleg ha nem őt simogatják a jó munkáért!
Egy normális ember féltékeny a jogos tulajdonának tekintett ellenkező ( vagy azonos) nemű, embertársára.
Vadász,halász, madarász nem az embertársára irigy, és féltékeny, nem nélkül, hanem annak irányultságában elért eredményeire.
(Remember!-Nekem egy centivel nagyobb!)
Szerintem ez egy egészséges (Vadász, halász, madarász) irigység, mert,még ha valaki le is marad a versengésben akkor is együtt tudnak örülni az elért eredményeknek.
Szerintem ez így jó, mert a többség szerint a felsorolt kategóriákba tartozó
emberek nem normálisak,csak nagyon össze tudnak tartani ha kell!
süti beállítások módosítása