Rekordok !

2011.06.02. 20:47

Nermrég  vadásszá vált kis barátom kérdezte meg tőlem, hogy mit szólok ahhoz, hogy pl.Nadler Herbert - a minden szempontból kiváló vadász, szakember és író, egyetlen nap alatt hat őzbakot is lőtt és a 200-ik után becélozta a 300-ik elejtését.

Bizony, nem könnyű a válasz. De nem csak Nadler Herbert igyekezett sokat lőni - ami nem mentség, csak megjegyzem - ugyanis rajta kívül az öszes jónevű nagy vadász is törekedett rekordmennyiségeket terítékre hozni. Híres, több ezres fácánterítékekről szólnak a leírt történetek, vagy Szechenyi több százas Hortobágyi libalövése is megborzongatja a lelkiviágunkat. Mai szemlélettel, esztelen öldöklésnek tünik, de az akkori vadmennyiség ezt "elbírta". Az élő világunkon, a bennünket körülvevő természeten, még nem ejtettünk olyan, soha be nem gyógyuló sebeket, mint mostanában. Mondhatni, az "akkori" nagy terítékeket, a természet gyönyörűen kompenzálta, volt ereje és energiája a megújulásra.

Ennek ellenére, nem tudtam megnyugtató választ adni, de magamnak sem. Eszembe jutott, egy tizenegynéhány évvel ezelőtti libavadászatom. Egy libát lőttem, meg a cimbora is, utána már többet nem, pedig még egy fél óráig tartott a húzás. Hagyjunk holnapra is - mondtuk egymásnak.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr942952566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paci-ens 2011.06.03. 07:17:50

Tesó!
Biztos, hogy te is emlékezel az átkos időkben megesett kádári vadászatokra, ahol,szigorúan őrzött katonai területeken, Jani bácsi, töltögetővel a háta mögött, produkált ezres terítékeket fácánozásai során. Azokról a teljesítményekről már ne is beszéljünk amikor egy nap alatt három kapitális szarvasbikát hozott terítékre.
De említhetném az örök vadászmezőkre távozott neves magyar vadászainkat is, Kittenberger Kálmánt, Molnár Gábort,és még sokak rekord teljesítményeiket.
Tudod nekem ezekről a rekordokról mindig a vadgazdálkodás jut eszembe.(elnézést a túlzásért)Én mint sima mezei vadász, soha nem törekedtem csúcsok döntésére, mivel trófeás vad elejtésénél, nálam mindig a selejt az első.
Ezért volt felejthetetlen élmény Veled a babarci vadászat, ahol bevallom nem tudtam magam visszafogni.

Az angol beteg 2011.06.03. 09:46:58

Hmmm...elgondolkodtató kis belső harc lehet maga a harmónia-kiegyenlítés a természet szeretete és a férfias teljesítmény-központúság között. Ön biztos megtalálta az az optimális pontot, mely egyben szakasz is:) az önuralom, vadászszenvedély, rekord és természetszeretet, hagyomány és értékőrzés között.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.06.03. 15:21:33

@Az angol beteg: Egyre gyorsuló ütemben éljük fel környezetünket( táguló élettér) eközben lassan megfosztjuk minden túlélési lehetőségétől az állatvilágot. Mesterséges tenyésztésekkel áltatjuk magunkat, amikből lehet ugyan férfiasságot sugallva, pénztárcánkhoz igazított mennyiséget lőni, de ez már semmi más, mint lőkészség gyakorlás.
süti beállítások módosítása