Fenyőt vettem. Nem elültetendőt, hanem karácsonyfának valót - teszem hozzá gyorsan - mert a kettő nem ugyanaz. Lelkiismereti kérdés a választóvonal. Amíg a gyökeres örökzöldeket a kertemnek - és így magamnak, gyermekeimnek, unokámnak - tehát a jövőnek veszem, ültetem, addig az ipari módon termesztett szerencsétlen fácskákat, csak a karácsony pár napjának. Azután kidobom, jobb esetben eltüzelem.

Kérdés, hogy kell-e ezt az áldozatot hozatni a fákkal, tiszavirág életűnek lenni, amikor a természet száz éves életkort is megadna nekik. Tudom, tanultam erdészetből, hogy az erdészeti ültetvény nem azonos a karácsonyfának szánt ültetvénnyel. Ez utóbbiból sosem lenne erdő, csak átjárhatatlan dzsungel, ugyanis az ültetés módja, helye stb. erre nem alkalmas.

De mégis. Több ezer hektáron termesztik a karácsonyfának valót, ahol erdőt is lehetne telepíteni. Ha nem is fenyőből, mert a klímaváltozás "fenyőellenes" , de jófajta elegyes erdőket bízvást. Az un. konténeres fenyők sem az utókornak készülnek, mert csak töredékük éli meg a tavaszt.

Nem tudom, hogy jövőre mi lesz, de nem akarok többet részese lenni a fenyők esztelen kiirtásának. Ahogy kis országunk süllyed a bóvliságba és ebből eredendően a teljes elszegényedésbe, még az is lehet, hogy - a finnek mintájára - az udvaron díszelgő gyönyörű fenyőt fogjuk feldíszíteni.

Békés, áldott Karácsonyt.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr553485866

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jézuska és Télapó 2011.12.23. 16:26:10

... igaz történet nyomán ... írta: Gáspári Marianna  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paci-ens 2011.12.23. 12:16:33

Tesó!
Az utolsó cserepes karácsonyfát apámtól
hoztam el miután meghalt akkor januárban. Itt van a kertben, és éli világát, gyönyörűen fejlődik.
Akkor döntöttem el, hogy műfenyőt állítok minden karácsonykor, és a karácsonyfa illatát a faárusoktól az utolsó napon begyűjtött ágakkal pótolom.
Az unokáim elfogadták, hogy ne vágjunk ki fenyőfákat azért, hogy, pár napra örömet szerezzen nekünk.
Még mindig varázsa van a fenyőfa alól szóló csengőszónak, és az alatta elhangzó karácsonyi éneknek, csillagszóróval kísérve.

Az angol beteg 2011.12.23. 20:04:17

A mai bevásárló-őrületet látva...egy pillanatra egkérdeztem magamtól. Hol itt az elszegényedés? Persze gondolom nagy valószínűséggel a láz egy-két ember pénctárcáján túl hiteleket is magával ránt. Azért bízom benne, hogy még sokan vallják rajtam kívül: A szívekben legyen Karácsony!

Az angol beteg 2011.12.23. 20:06:05

ÁLDOTT, BÉKÉS, BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK MINDEN KEDVES BLOGSZERZŐ és KOMMENTEZŐ-TÁRSAMNAK, OLVASÓNAK!!!

* _██_*。*./ \ .˛* .˛.*.★* *★ 。*
˛. (´• ̮•)*˛°*/.♫.♫\*˛.* ˛_Π_____. * ˛*
.°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*./______/~\*. ˛*.。˛* ˛. *。
*(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬╬ .
¯˜"*°••°*"˜¯`´¯˜"*°••°*"˜¯` ´¯˜"*°´¯˜"*°••°*"˜¯`´¯˜"*°

Az angol beteg 2011.12.23. 20:16:29

........... *
......... * *
......... .*o*
........ *♥*o*
... ... ... ***o***
...... **o*♥*o**
..... **♥**o**o**
.... **o**♥***♥*o*
... *****♥*o**o****
.. **♥**o*****o**♥**
. *******o*****♥**o**
****o***♥**o***o***♥
¨¨¨¨¨____!_!____
¨¨¨¨¨\_________/

csőrike1 2011.12.24. 19:33:25

ÁLDOTT, BÉKÉS ÜNNEPEKET !

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.12.24. 20:07:43

@Az angol beteg: A blogomra próbáltam felpakolni Karácsonyi jókívánságaimat - de nem sikerült, megint a technika ördöge, így csak csatlakozni tudok a kommentben leírtakhoz. Áldott Karácsonyt mindenkinek !

szocped 2011.12.24. 21:30:20

KÍVÁNOM, HOGY MNDENKIT TÖLTSÖN EL AZ ÜNNEP VARÁZSLATTAL, ŐSZINTE SZERETETTEL ÉS NEVETÉSSEL!
BOLDOG KARÁCSONYT!

solti anasztazia 2011.12.26. 12:07:21

Boldog Karacsonyt kivanok mindenkinek!

Az angol beteg 2011.12.27. 01:41:50

Most így Karácsony vége felé hangot adnék felháborodásomnak...talán még szerencsém van és Doki olvasni tudja és reagálni rá, mielőtt új kommentbe kezd..vagy épp erről tervez bejegyzést írni.. nem tudhatom. De nem lehet elmenni szó nélkül amellett, ami itt kifejezhetetlenül felháborító módon zajlik. Nevezetesen, hogy gyilkosságok, támadások értek embereket, időseket karácsony "alkalmával". Hát milyen dolog ez?!!!!!!!! Rettentően felbosszant, ahogy síró időseket látok a Tv-ben, hogy tönkretették karácsonyukat, volt akit meggyilkoltak szentesén, mást megvertek éjféli miséről hazamenet...másokat az ország keleti részében terrorizálnak. :(((..Egyáltalán hogy lehet egy idős emberbe belerugni???? hát mi folyik itt? Állatokkal élünk együtt??!!!!.(..és itt szidnám most a felmenő águkat!!!) Itt már semmi se szent...nem messze innen meg késelések, összecsapások. Reméltem, hogy Véres karácsony csak a filmvásznon létezik... :((

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.12.28. 12:04:40

@Az angol beteg: Igazából az idős emberek ellen elkövetett borzalmak "megérnének egy misét". Nem akarom az állatvilágot felemlegetni, de pl. egy oroszlán akkor válik emberevővé, amikor a falka kitaszítja és rájön, hogy a legkönnyebb préda egy ember. Ezek a sérült lelkű "emberverők" is biztosra mennek, semmit nem kockáztatnak, sőt, az igazságszolgáltatás is kesztyűs kézzel bánik belük, merthogy fiatalok.
Majd szóban egyszer bővebben megbeszéljük. A blogom nem működik egyhamar nem tudok önálló bejegyzéssel reagálni.
süti beállítások módosítása