Terror!

2012.04.08. 12:42

Az ünnep, nem mindenkinek pihenőnapok sokasága, hanem munkaidő. Számtalan orvos, tűzoltó, buszvezető, stb. kénytelen dolgozni, mert az ünnepek alatt sem állhat meg az élet. A mezőgazdaságban is "dologidő" van, most kerül földbe a kukorica. A vaddisznókra jó idők járnak, lehet túrni a friss vetéseket. Ha hagynák a vadászok. Ilyenkor nekünk is "munkaidőnk" van, estétől reggelig.

Ha nem akarunk vadkárt, ami már zsebre megy, akkor őrizni kell a vetéseket. Nincs is ezzel semmi baj. De mit csinál a földtulajdonos? Ha részvénytársasági formában zajlik a mezőgazdaság, akkor kérdeném, hogy hol vannak a részvényesek? Az év végi nyereség osztásnál tartják a markukat, ha nem volt vadkár többet kapnak, mint amikor volt. Csak a vadászok feladata lenne a vadkár elhárítás? A törvény szerint, a földtulajdonosnak is minden el kell követnie, hogy ne legyen. De nem, ők ünnepelnek,  pihenik a nem létező fáradalmakat, miközben a szerencsétlen vadászok róják a táblákat egész éjjel.

Fenyegetés is elhangzik, ha nem lesz őrzés, jön a milliós vadkár. Saját részvényeseit is aktivizálhatná a főnökség.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr634371227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2012.04.09. 11:11:21

csak kiegészítek, hogy jogilag mennyire zavaros ez az egész föld és vad tulajdon kérdése.A föld, a földtulajdonosé, a vad pedig állami tulajdoban van, a vadásztársaság bérleti viszonyban. Tehát a földtulajdonos földjét túrja az állami disznó, de a vadász dolga ezt megakadályozni.Kedves vadásztársaim, iszonyatos nagy balekok vagyunk!

csőrike1 2012.04.09. 13:19:27

@Acél Csaba: "Jelen"! Egy a balekok közül.
Csak kezdő vadászka lennék, de már a vadászvizsgámra való felkészülés alkalmával konkrétan fenntieket nem bírtam megérteni.
Most is ez a véleményem, h itt valami oltári nagy ellentét feszül a jogok és kötelezettségek között.
Környezetemben is leledzik egy számottevő területtel rendelkező földtulajdonos, aki a Húsvéti ünnepek alatt ünnepel, vendégségbe megy, stb. de legfőképp este és éjjel önfeledten szorongatja a pihe-puha ágyikóban a párnája csücskét.
A vadász meg köröz a saját autójával, a saját benzinjével a zord terepen, az ünnepek éjszakáján, h megvédje a földjét.
Nem akarok uszítani, de enyhén szólva fel vagyok háborodva.
Józan paraszti eszem azt diktálja, hogy nem igazságos h ebben a felállásban a vad az állam tulajdona.
A földhöz és az erdőhöz valahogy hozzátartozik a vad is.
De a legfontosabb, hogy a földtulajdonosnak is mindent el kéne követni a vadkár megelőzésére, mérséklésére. Ő is kijárhatna a családdal, vagy ha szervezet, akkor a részvényeseivel földet őrizni, vadat riasztani.
Szóval, igazságtalan, és számomra a mai napig érthetetlen.
Amikor vizsgázni mentem, imádkoztam, h csak ne ezt a témát húzzam ki tételként, mert akkor "kénytelen" leszek elmondani a véleményemet is, és akkor esetleg kirúgnak.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2012.04.09. 14:10:39

@csőrike1: már Romániába is megszüntették ezt a kettősséget - és láss csodát, jól működik. Nálunk egyre kevesebb az esély erre, mert az államforma "kerálság", az meg ugye nem engedi ki a kezéből a jól tejelő tehenet.

Paci-ens 2012.04.09. 16:20:43

Tesó!
megjöttem Matyóföldröl, egy boldog,(talan) is lehetett volna Húsvéti ünnep után, és már megint belecsöppenek egy földtulajdonos,kontra vadász kérdésbe.
(apropó még a fenekem is matyó mintás!)
Jogi értelmezésben a földtulajdonosnak minden elérhető lépést meg kell tennie a vadkárelhárítás érdekében, különben nem jár neki a vadkártérítés!
Ehhez meg kellene változtatni a törvényt, ha azt akarjuk, hogy a kerál ne lehessen kerál, a saját szemétdombján.
A területileg illetékes vadászoknak is mindent el kell követniük, hogy minél kisebb vadkár keletkezzen.
Itt kellene találkozni a két akaratnak,de sajnos ez nem így van.
A földtulajdonos direkt azért vet, mert számít a vadkárra, mivel ezzel sokkal nagyobb hasznot tud elérni.
A vadászok pedig, hogy minél kevesebb vadkárt fizessenek kilövik a jövő szaporulatát is.
Na innentől annyi a vadgazdálkodásnak, mivel nem a selejtet lövik ki, hanem ami jön.

Paci-ens 2012.04.09. 16:22:59

Különben is Mindenkinek nagyon Boldog Húsvéti ünnepeket kívánok.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2012.04.09. 17:51:10

@Paci-ens: Isten hozott Tesó. Remélem jól kiáztattad....!Ez a vadkár kérdés minden évbe kiveri nálam a biztosítékot, de úgy látszik a vadászokon kívül mindenkinek így kényelmes.Már olyan torzulás is van egy megyében, hogy egész évben lőhető a szarvastehén, és a borjú.FM engedéllyel! Államilag engedélyezett vadorzás ez kérem !
süti beállítások módosítása