Szekerezés Varságra.

2012.07.03. 14:41

Ha Zetelaka felől megyünk -  az ugyanezen nevű  - víztározó felé, akkor kétfelé ágazik az út a nagy gát bejáratánál. Az egyik út Ivó felé vezet, a másik Varság felé .Ez utóbbi utat égbeszökő fenyvesek kísérik, mígnem egy hatalmas székelykapun keresztül bejutunk Varság "főterére", amit egy vegyesboltocska alkot.

erdely03.jpg

Hegyek közé kanyargó völgyekben álló  házak, elszórtan, nagy távolságokra egymástól, szinte mindegyikhez hozzátartozva egy jó nagy darab erdő, vagy kaszáló. Ez Varság!  Azt mondják, hogy az alig nyolcszáz lakos, nagyobb területen él, mint a főváros, Bukarest. Utak is vannak, de azok inkább kőgörgeteges vízfolyások, ahol fő közlekedési eszköz a lovas szekér. Előre mondták, jó lesz vigyázni a kérdezősködéssel, hogy mi milyen messzire található, mert a Varsádi ember kétféle választ ad. Ha azt mondja, hogy "ehhol" - az legalább három kilométert jelent, ha meg azt, hogy "ahhol", az meg tízet.

erdely04.jpg

Lehet "taxit" is rendelni. Ez nem más, mint egy szénaszállító hosszú szekér, két erős lóval előtte. Ilyen járművel lehet feljutni a Csorgókő vízesés mellett, a Tálasbércre. Persze, ha a ló nem kehes, mint amelyikre én kerültem.  Egyszerűen nem bírtam hallgatni a zihálását, inkább gyalogoltam mellette. Így azután ketten ziháltunk !

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr204625887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paci-ens 2012.07.03. 16:35:37

Tesó!
Ha Zetelakán a birtokomat meglátogattad, akkor ne merj zihálni egy kehes paci mellett, hanem csodálkozz.
Ha a fűrészmalom mellett elmész ami kint van az Ivó patakánál, és ha ott jobbra fordulsz, majd átgázolsz a patakon, mindjárt megkapod a birtokom kerítését.
Gyönyörű völgykatlanban van a víztározó alatt.
Ősszel medvék és télen farkasok látogatják a karámokat, némi élelmet remélve.
Két bazin biztosítja a vízellátását a háznak.
Igaz, hogy tizenöt éve már, hogy ki vagyok tiltva Romániából, de nem köztörvényesen, hanem az asszony által, ezért én sem láthatom azokat a csodálatos tájakat.
Irigyellek!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2012.07.03. 16:45:21

@Paci-ens: Tesó! Kb.száz olyan ház van ott, amihez patakon kell átgázolni és télen medvék látogatják.Kérdezősködtem az ottani menyecskéktől, hogy ismertek-e egy K.M. nevezetűt - de vigyorogva elszaladtak.Azt mondták, akkor már inkább a medve!
süti beállítások módosítása