Kacsamese !

2015.04.14. 12:41

A nádassal felvert régi halastó sarkánál állt a les, ahová készültem.  Ingoványos, mocsaras réten zsombékról zsombékra ugrálva lehetett csak megközelíteni, köszönhetően a félcipős megjelenésemnek. Ha van olyan, hogy ideális élőhely - mármint a vadaknak - akkor ez az. Van itt minden, ami a disznóknak kell, jókedvűen tekergő kis patakok - amik huncutul összefutva egy halastavat táplálnak - sűrű nádasok, egy fiatal égererdő és rendetlen fűzbokrok tarka sokasága. Mindezt megszórta a tavasz csodás fátyolos zöldje, a kökények fehér menyasszonyi ruhája, a füzek barkája és a vizes rét bódító mocsár-illata.

 Törtszemű kukoricakupac sárgállott a rét közepén, reményt adva a disznók megjelenésére. Még csak a pipám tömésénél tartottam, amikor egy kacsapár landolt a szórón. A tojó mohón enni kezdett - jól megéhezhetett a tojások költésében -  a gácsér pedig aggódó férjként, nem evett, csak figyelt, őrizte az "asszonyt".  Erre szükség is volt, de nem igazából a rétihéja megjelenése miatt - hiszen annak is a levegőben keringett a párja, szóval szerelem dúlt héjáéknál is - hanem a kacsa- asszonyság közismert hűtlensége miatt.

Nem véletlen volt az aggodalom, mert egyszer csak letottyant egy másik gácsér, belerondítva a családi idillbe. Égbe szökkentek mindhárman, ahol a kacér tojó mögött légi csatát vívott a két gácsér. A viszály folytatását nem láttam, mert elkanyarodtak a nádas fölé, amikor újra megérkeztek - bevallom, már nem tudtam - hogy ki lett a "befutó". Remélem, a tojó azért igen !

A leszálló esti sötét, a disznók kószáló kedvét is meghozta, a nádas széli sárban cuppogtak, túrták az iszapot, csigákat, kagylókat ropogtattak. Ezt a finomságot, a kiszórt kukorica kedvéért sem hagyták ott. És az én kedvemért sem !

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr337367236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása