Csók a hal fejére !

2019.12.15. 18:36

Vadász-horgász ember lévén, álságos lenne, ha egy vad szakszerű elejtését, vagy egy hal kifogását tragédiaként élném meg, ugyanis mindkét esetben sikernek könyvelem el. Abba már belefáradtam, hogy a"sötétzöldek"-el vitázzak ha nekik úgy jó, hogy tudatlanságukban gyilkosnak titulálnak - ám legyen. Bizonyára az asztalukra kerülő csirke-, disznó, vagy másféle hús gazdájáról azt gondolják, hogy boldogságukban ugrottak a tányérra. A vegák, meg tévúton járnak, mert az ember vegyes táplálkozású. 

Igazából most nem is a vadászat lényegéről szólnék, hanem a horgászatról, ahol a horgász a predátor, a hal meg az áldozat. Az én esetemben ez úgy néz ki, hogy kiülök egy horgásztó partjára és elkezdek pecálni. Ez a művelet addig tart - olykor fél óra, máskor egy egész délelőtt, de annál sosem több - amíg a szákomba annyi, vagy akkora hal kerül, ami éppen egy főzetre való. Utána már minek pecáljak elvinni nem akarom visszadobni meg sajnálom - így okafogyott a további horog-áztatás.

Az eddigikeből világosan kiderül, hogy a horgászatnál csak a hal kifogását becsülöm többre, a predátor is csak annyi zsákmányt ejt, amivel az éhségét csillapítja. Egyáltalán nem vagyok híve és gyakorlója a ma divatos őrületnek, a catch and release - fogd meg és engedd vissza - divatnak. Pláne a kifogott szegény hal homlokcsókolgatásának.

Mit is akarok ebből kihozni?  

Sporthorgászatnak hívják azt, amikor sorra-másra fogják ki a "sporik" a halakat, van olyan szerencsétlen hal, akit többször is, majd jön a fotó, a csók és mehet vissza. Nem vagyok biztos abban, hogy a "sporteszköz", a hal - mégha nem is a legokosabb állat - örömmel veszi, amikor egy fotón szerepelhet.

Érdekes, a "sötétzöldek" ezért nem ágálnak, holott egy fájdalommentesen elejtett vadnál, a horgon küzdő hal sokkal nagyobb szenvedésnek van kitéve.

Elfogadva a félmilliós horgásztársadalom pihenéshez, élményhez húzó tevékenységét, azt azért szívből javasolnám, hogy a "sport" jelzőt erre ne használjuk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr7015353560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2019.12.17. 21:19:26

Doki, ami nincs lefotózva és a facebookra téve az meg sem történt ( hallottam e mondást). Még soha nem gondoltam bele, hogy tényleg többet szenved a hal..
süti beállítások módosítása