Alaszka !

2020.06.25. 21:58

Megrázó TV  felvételek borzolták a kutyások és a jóérzésű "kutyátlanok" idegeit, amikor egy kínai piacon, étkezésre szánt szerncsétlen kutyákat mutattak. Lehet mondani, hogy más kultúra, más hagyomány, stb. de a világ mára összeszűkült, majdnem minden kultúra egyetemes lett, azaz mindeki által látható, érzékelhető és elitélhető.

De most mással hozakodnék elő. Egy másik  - önmagára nagyon büszke náció - viszonyára azokkal a kutyákkal, akiket igazából szeret, barátjának, munkatársának tartja. Fut egy TV műsor - ráadásul kedvelem is - amiben  Alaszkában élő magányos,, vagy családos nomádokat mutatnak be, akik keményen megharcolnak az életükért, nap, mint nap kitéve magukat a természet sokszor kegyetlen megpróbáltatásának. Télen a kemény, zord hideg, a z alig két hónapos nyárban az esők, a moszkitók, stb. Ember legyen a talpán, aki ezt kibírja, sőt életformájának választja. 

Ebben a rideg környezetben a szánhúzó kutyák végzik a munka dandárját, mivel a motoros szánok mellet, sőt azok helyett, a kutyás szánok azok, amik elbírják ezt a munkát. Ezeknek a kutyáknak a lételemük a szánhúzás, igazából csak ahhoz értenek. 

 Az egyik filmben éppen egy fiatal, fél éves kutya sorsát mutaták be, miszerint a felnőtté válás, a falkába illeszkedés első fázisaként, rövid, alig két méteres láncra kötötték, egy kutyaházhoz. Ahogy a gazdája mondta - mostantól ez lesz az élete, ezen a láncon fog élni, míg ki nem öregszik a szánhúzásból.  Erről a láncról csak akkor kerül le, ha befogják a szán elé.  

Jó sors ez? Csak csendben jegyzem meg, nem  lehetne ezeket a csodálatos kutyákat egy bekerített részen szabadon tartani? Kell az a lánc? Ráadásul a láncon tartott kutya a meve, vagy farkas áldozata is lehet, mert nem tud védekezni, sem elszaladni. 

Nekem ez nagyon nem tetszik !

.  

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr7615947982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása