Mementó!

2020.09.18. 17:02

A már hagyományos csütörtöki vadásznapot, szerdára hoztuk előre, már nem is tudom miért. Jó hírek jöttek gerle "ügyben", a kiszemelt helyen és a szokásos koradélutáni időben, gerlék lepik a faluból kivezető villanyvezetékeket.- szólt Gábor üzenete! A hír, maga volt a remény, miután az eddigi gerlézések igen csak lőszerkímélőek voltak. 

Dlután háromkor álltam be egy kukoricás takarásába, ami mellett már csak tarlóként árválkodott szegény néhai napraforgó, de éppen ez volt a jó a gerléknak, hiszen a földön heverő sérült tányérok és kihullott magok vonzóbbak voltak, mint amikor még lábon szomorkodó tányérokon kellett egyensúlyozniuk.

A falu - bocsánat, úgy tudom az ország legnagyobb községe - irányában, mondhatni a semmi közepén, egy hatalmas  szürke betontömb mered az ég felé, vádlón, zordságával  mementóként egy család gyászát kérve számon Istenen.  Egy tizen-egynéhány éves  gyermek értelmetlen halálát.

Akarva akaratlanul is sokszor az obeliszk felé tévedt a tekintetem, miközben felidéztem Gábor szavait, az emlékmű történetét.

1939-ben történ az eset, a tragédia, amikor az ezen a részen ténykedő roppant jómódú ember a fiát egy motorral lepte meg. Szerencsétlen gyermeket, egy lovas kocsiból kimeredező petrencerúd nyársalta fel.  Itt "csak" a játékai, személyes dolgai vannak eltemetve  - ha igaz a hír - mivel itt élte rövidke életének legjavát.,  a sírja valahol Kölesd mellett van, hasonló monumentális formában.  Csak csendben jegyezném meg, hogy évekig vadásztam a Kölesd-Dalmand területén is !

A gerlézés  - az előzetes híreknek megfelelően - jó volt, igaza volt Gábornak, amikor nyerő helynek gondolta ezt a részt.

Az obeliszk története meg azért került ide, mert vadászat közben sokszor "összeakadt" a tekintetünk !  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr2316206128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása