Panyóka!

2023.01.16. 17:00

Kezembe került egy régi, kissé elsárgult, cakkos szélű fénykép, a negyvenes évekből, amin családom férfi felmenői feszítenek vadász ruhában, puskával a kézben. Nem műtermi kép, amiről a félvállva felvett nagykabátok árulkodnak - "szakszóval" panyókára vetetten. 

A huszároktól átvett dolmány hordása - ahol a jopbb vállat szabadon kellett hagyni, hogy a kardozó kéz szabadon mozogjon -a vadászatokon is praktikus volt, ha a puska vállhoz emelése nem ütközött a sokrétegű ruházatba, nagykabátba. A fényképen a nagykabát a jobb hónalj alatt lett öszegombolva, ha nem is olyan elegánsan, mint ahogy a mentét a súlytás, de  a pontos lövéshez praktikus volt. 

Manapság, télvíz idején sem egyszerű, ha a sok gönc miatt a fegyver nincs pontosan a vállgödörben, és a lövés célt téveszt. Persze a fegyvergyártók már erre is gondolnak, nem kell panyókára  gombolni a kabátot, állítható tusokat gyártanak. De  - jobb híján - a kabát alá tett tusa is bőven megteszi.

Milyen "beszédes" is egy régi fénykép ! 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr9918027580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása