Zselic

2010.02.28. 16:13

Sokáig nem is tudtam, milyen csodálatos vidék a Zselic. Vagy, ahogy egy kicsit nyelvtörősen mondjuk, a Zselicség. Szigetvár és Kaposvár között sorjáznak a szép nevű falvak, Bőszénfa, Boldogasszonyfa, Kardosfa, Zselickisfalud, Szenna és még sorolhatnám. Egy olyan település, ami az asszonyok boldogságáról és a fáról - ami a megélhetést adó erdőket jelentette -  kapta a nevét, ott rendben lehetett az emberek lelke. Ha az asszonyok lelke rendben van, akkor ott a férfinép is jól teszi a dolgát. Ettől boldogok. Az Eszterházyak jó ízlését dicséri, hogy Kardosfa, valamikor az ő vadászbirtokuk volt.

Hotel Kardosfa

A Zselici erdő kapta meg az Európa legtisztább égboltja címet is. Nincs a közelben "fény-szennyzedődés", magyarán, a csillagos égboltot nem halványítják közeli városok pazarló fényei. Gondozottak az erdők, ahol már a törvényi tiltás előtt sem alkalmazták a tarvágást, vadban bővelkedő erdőtagok, vadaskertek adják a testnek, léleknek a megnyugvást. Itt érezni az erdő különleges szerepét, a közjólétit. 

Vadban bővelkedő vidék, egyszerű túristaként is lehet találkozni, szinte minden vadfajjal, vaddisznókkal, szarvasokkal, őzekkel, muflonokkal. Fényképezőgéppel is jót lehet "vadászni". A Ropolyi tóban, meg horgászni. De erről, már regéltem !  

Szerző: Acél Csaba

2 komment

Címkék: zselic

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr91797305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2010.03.02. 18:38:15

El si hiszem,hogy szep...
tetszik az a mondat,ami ugy kezdodik,hogy ''ha az asszony.....''na es az utanalevo mondat...:-)

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.03.03. 08:33:05

@solti anasztazia: ..el kell olvasni egy Wass Albert könyvet.Érintetlen erdők, tiszta lelkű emberek.....és ahogy a kettő összefügg.
süti beállítások módosítása