Kutyapánik.

2011.02.02. 18:44

Kész tényként kezeljük, hogy a kutyát domesztikáltuk. Magyarán háziasítottuk, magunkhoz szoktattuk, életük, sorsuk, tőlünk függ. Legtöbbjük már nem ismeri a "szabadság" érzését, de nem is tudna vele mit kezdeni. Persze vannak kivételek, "akik" - legtöbbször nem jószántukból - a kóbor életet választották. De még ezek a szerencsétlenek is keresik az emberek közelségét, mert más módon nem jutnának szűkös táplálékukhoz. Tudják, hogy az életbenmaradásukhoz kell az ember társasága. Nem gazdaként, csak élelemforrásként.

Ezen logika mentén gondolná az ember, hogyha négylábú társunkat valami rossz, kellemetlen akármi éri, vagy veszélyt érez, akkor hozzánk, emberekhez meneküljön, hiszen társunk lett, jóban rosszban.Ezt ugyan csak mi mondjuk. A kutyákat a kutya sem kérdezte erről - hogy ezzel a halovány szójátékkal éljek.

Mire is akarok kilyukadni. Volt ez a földrengés. A kutyák, már hamarabb megérezték, izgatottak lettek és menekülni akartak. A biztos otthonból a bizonytalan semmibe. Akkor hogyan is van ezzel a domesztikálódással? Mégsem hozzánk menekül a pánikba esett kutya, hanem valahová el, bele a vakvilágba? Ott érzi magát biztonságban?

Bevallom, nekem tetszik ez a viselkedés. A farkas ős génjei léptek működésbe. Ez pedig sokkal egészségesebb, mint az ember hatására elpuhult, lebutult viselkedés. 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr602634105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2011.02.02. 19:26:33

:D Hát nem csodálom, hogy nem az emberhez menekülnek! Okos állatok!
Érdekességként a 2004-es Cunami alkalmával állítólag egyetlen állat sem pusztult el, mert előre megérezték és biztonságos helyre vonultak...sőt menekülés közben az elefántok még embereket is felkaptak a hátukra. Némelyik állatba több emberség szorult mint belénk...mondom én, hogy új világrend kell ide! Ahol egyetlen törvény uralkodik: a szeretet!

Az angol beteg 2011.02.02. 19:32:09

..persze ezt az állapotot sosem érhetjük el...mert ha el is érnénk...mindig lenne elégedetlen..aki többet akar, ami irigységet szül, majd összetűzést, a 'jó öreg' kizsákmányolást, háborút...az állatok ebben is többek mint mi!

Az angol beteg 2011.02.02. 19:43:20

..enyhe túlzás volt, hogy 'egyetlen állat sem', bocsánat. Picit utánanéztem. Helyesbítenék: "feltűnően kevés állat".

Az angol beteg 2011.02.02. 19:46:14

Már megint 4 lövéssel indítottam....ilyet...ezerbocsánat..ígérem szerényebb fokozatba kapcsolok...

solti anasztazia 2011.02.02. 21:43:17

Sokkal okosabbak nalunk,csak nem tudnak beszelni..vagyis megfordithatjuk..az o szemukben mi nem tudunk beszelni..hiaba mondjak nekunk,hogy veszely kozeleg,ha mi nem ertjuk az o nyelvuket..lehet jobb lenne!

Az angol beteg 2011.02.02. 22:06:11

@solti anasztazia: Ez aranyos és elgondolkodtató gondolat!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.02.03. 18:11:32

@solti anasztazia: ..ajjaj! Jack London " beszélő kutyája" könyvben nagyon jó, de nem ajánlanám a kutyámnak, hogy megszólaljon.

Paci-ens 2011.02.04. 05:34:22

Tesó!
A domesztikáció folyamata, az állatoknak csak az emberekhez való viszonyukat változtatta meg, a velük született ösztönöknek a zömét nem.
Természeti katasztrófák esetén az ember kutya ijedten rohan a vakvilágba, míg az állatok már előre érezve a bekövetkezőket, előtte igyekeznek menekülni.Az ember saját menekülése érdekében ártani tud társainak, az állatok nem.
Te tudod a legjobban, hogy a kutyád beszél, csak nem emberi szóval!
Ha valaki odafigyel háziállataira, sok mindent megérthet!
süti beállítások módosítása