Szivatunk és félünk !

2011.11.13. 08:56

Nem érti a magyar rendőrség, hogy miért a közutálat, ha békés közlekedőket vegzálnak, miközben volna más dolguk is. Ehhez egy adalék. Öreg terepjárómmal ballagtam az országúton, ha jól emlékszem nem vadászatból, hanem pecálásból jövet. Egy rendőrautó jött mögöttem, hosszú kilométereken át, de nem csak miatta tartottam be a sebességkorlátot, egyébként se bír többet a hűséges vasdarab. Már majdnem a falumba értem, amikor villógót bekapcsoplva, szirénázni kezdett. Miután közelben távolban nem volt más közlekedő - gondoltam nekem szól. Két fiatal rendőr - nem mellesleg az unokáim lehetnének - bejelentette, hogy gépjármű ellenőrzés, kérik a papírokat. Nyilván odaadtam, de azért rákérdeztem, hogy mivégre a szigor. Valamit motyogtak, hogy a vadszállító rács, az nem szabályos. Mondtam, hogy az, mert műszaki vizsgán is megfelelt az autó, stb. de nem ez a lényeg. hanem az, hogy rádión bediktálták a nevem, a kocsi rendszámát és kb. tíz pecet vártunk arra, hogy a központi nyilvántartóból visszaigazolják,  nem áll körözés alatt az autóm. Csak zárójelben jegyzem meg, ezt az autót soha nem lopnák el, legfeljebb az ócskavastolvajok.

Szóval álltunk álldogáltunk a villogó fényben, miközben sorra húztak el mellettünk a falumba tartó autók. Mondtam a "közegeknek", hogy mire hazaérek, már az lesz a hír, hogy  letartóztatták a fogorvost. Egyszerűen unatkoztak és úgy gondolták, hogy hasznosan töltik ki a munkaidejüket. Miközben ellopják a fél országot, két életerős rendőr, szórakozott. Szolgálunk és védünk? Inkább a címbéli változat az igaz.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr903373895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szocped 2011.11.13. 20:38:34

Én azon kevesek közé tartozom, aki tiszteli és becsüli a rendőröket és egyben a munkájukat. Nekem nem volt még összetűzésem velük, bár egyszer megbűntettek, de teljesen jogosan.
Úgy gondolom, hogy a két fiatal rendőr teljesen szabályosan ját el. Ők is a munkájukat végezték. Akár a közrendvédelemhez, akár a közlekedés rendészethez tartoznak, lehet aznapi feladatuk a közúti ellenőrzés. Az Ön gépjármű ellenőrzése lehetett akár egy akció része.Tehát lehet, hogy konkrétan valakit, vagy valamit kerestek. Bár Ön megkérdezte, hogy "mi végre ez a nagy szigor", nem biztos, hogy erről bármit is elmondhattak.
Az pedig, hogy a központi nyilvántartásból visszaigazolást kértek, az a szabályzatnak teljesen megfelel. Arról pedig végképp nem tehetnek, hogy sokáig tartott. Az is abszolút szabályos, hogy a villogót használták az ellenőrzés ideje alatt.
Szerintem a rendőreink nem szórakozni akarnak velünk. Persze, biztosan van köztük olyan is, de nem az a jellemző rájuk. Úgy vélem, ők is ugyan olyan emberek mint mi, akik élik a mindennapokat. És nem hiszem, hogy a hivatásuk a "szopatás" lenne.
Ez is egy nagyon jó téma, amit szóban sokkal jobban ki lehetne fejteni!

Paci-ens 2011.11.14. 05:40:46

Tesó!
Szerintem, mivel közeleg a mikulás, és körözik, a szervek szerettek volna meggyőződni, hogy az az ősz szakállú nagyapó, abban a lerobbant verdában, nem e, az igazi!
Igazán nem ők tehetnek róla, hogy a rendőrségi szoftverek ilyenekre sikerültek, mivel, a fejlesztők, csak a lenyúlható összegre koncentráltak, és nem vették figyelembe az anomáliákat.
Rossz helyen voltál rossz időben.
De miután nem tudtak rád bizonyítani semmit, utána megköszönhették volna az ismeretlen gyanúsított elleni eljárás során tanúsított hozzájárulásodat,és mivel az még,nyomozati szakaszban lévén, róla nem adható ki információ.
Mit nem értesz ezen!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.11.14. 07:49:13

@szocped: Ha csak egyedi jelenség lett volna, egy kézlegyintéssel elintézem, ahogy Tesó írta, pechem volt. Két probléma van. Az egyik, hogy a rendőrségi állomány fluktuációja nagy, jönnek, mennek az emberek - ilyenkor törvényszerű, hogy erre a pályára alkalmatlanok is egyenruhát húzhatnak. A másik az oktatási forma. Alapvető viselkedésformákat, mondhatni udvariasságot is tanítani kellene és számom is kérni - ha már a szülők vagy a korábbi iskolák nem tették. Ha és amennyiben nem körözésről van szó, vagy egyéb gyanús jelenségről, akkor a rendőr feladata nem abból kellene álljon, hogy találomra kipécéz autósokat.Minden tiszteletem a bűnüldözöké,van a családban is "főrendőr", aki éjjel nappal dolgozik, ezért lenne fontos, hogy az "útszéli" rendőrök közül egyik-másik ne rontsa az egyébként is erősen errodált "mundér becsületét".Nem ellenük, hanem értük íródott a bejegyzésem.

szocped 2011.11.14. 20:02:42

@Acél Csaba: Doktor úr, ha ez az írás értük íródott, akkor milyen az, amelyik ellenük?
Egyébként a két problémával kapcsolatban egyetértek Önnel, de ezek /és főleg a második/, társadalmi szintű problémák.

solti anasztazia 2011.11.14. 20:03:51

Egyszer engem is megallitottak,az en kocsim majdnem velem egy idos...szetszedtek,amit lehetett..felemeltek a hatso ulest stb..es a vegen kozoltek velem,hogy mehetek..persze nem hagytam annyiban es mondtam nekik,hogy kerem a kocsim vissza olyan allapotban,amilyenben volt,vagyis tessek visszatenni mindnet..ez ugy erzem jogos volt..jo hogy nem akartak ott hagyni szetszedett kocsival...en kiakadtam!!!!

csőrike1 2011.11.14. 21:21:23

Nekem is van erről véleményem.
Az rendben van, h közúti ellenőrzést végeznek a rendőrök, h a munkájuk része.
Ezzel csak egy bajom van, hogy egy kb. 15 km-es szakaszon volt rá példa, h 3 járőr kocsi is dekkolt. Kettőben "mértek", a 3.ban aludtak.
Az útszakasz egyébként sem alkalmas száguldozásra. Max. 10-20-al többel bemérik az embert. Nem gondolom, hogy minimum 6 életerős állományban lévőnek ez lenne a legfőbb dolga. A bűnüldözés meg le van sz....
Nekem is az a véleményem, h aránytalan az autósok ellenőrzése.
Természetesen nem bántani akarom őket.
De! Amig nálunk bebújnak mérni egy kritikus útszakaszon a bokor mögé, addig pld. Svájcban, Ausztriában elébe mennek a dolognak, felhivják a figyelmet a veszélyesebb dolgokra, vagy akár készségesen útbaigazitanak.
Ez nálunk miért nem elképzelhető?
Mert ki van adva, h hozni kell a "tervet". Minket az 50km-es táblánál 54-el bemértek és megbüntettek.
Hát ez tényleg nagy bűn.
Egyébként a közúti ellenőrzéssel semmi bajom, ha az arányaiban megfelel sokminden követelménynek.De ez is úgy van, mint "nálunk" minden, olyan magyar módra, a ló másik oldalán.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.11.14. 21:53:27

@szocped: nagyon egyszerű rekcióval mérhető a rendőr szerepe.Egészen addig, amíg egy rendőr láttán nem rándul össze a gyomrom, hanem örülök, hogy lesz valaki aki segít, ha bajbajutok - addig ez egy általam sajnos megtapasztalt már szinte történelmi sokk hatása marad.Érdekes, mindezt nem érzem Olaszországban, Ausztriában stb.
süti beállítások módosítása