A harangok Rómába mentek !

2018.03.31. 14:32

Nagypéntek, nagyszombat,  nekem, nekünk katolikusoknak a legnagyobb gyász és egyben ünnepek  napjai. Krisztus halála és feltámadása, mint a legszebb és legmegrázóbb misztérium két napba sűrített története. A harangok Rómába mentek, a templomok tornyában némán gyászolnak a harangok, várva a Nagyszombati feltámadást, amikor a tűz világossága viszi be a fényt a templomok  sötétjébe. 

Lehet-e szabad-e ezeken a napokon vadászni? Nyilván sokan azt mondják, hogy ez az ünnep a katolikusok "belügye", ha valaki nem hívő - számomra nem a legszebb szóval szólva ateista - akkor ezeken a napokon azt tesz, amit akar, amibe a vadászat is beletartozhat. Tehát, lehet is, meg szabad is vadászni, de... !

Az etikának, a vadászetikának vannak külső és belső feltételei, mondhatni morális gátjai, szabályai. A külső feltételek a központilag tiltott vadászati lehetőségek, mint pl a tilalmi időszakok. Zárójelben megjegyezve, már ezt sem mindenki veszi komolyan. A belső, az egyéni morális tiltások még ennél is magasabb rendűek, mert az emberi jellem, a tisztesség és a becsület termékei. Nos, ilyenje pedig vagy van valakinek, vagy nincs. 

Szóval lehet vadászni ilyen napokon? 

A válaszom az, hogy lehet ! Semmi más nem kell hozzá, csak egy rongyos lelkivilág !

Áldott Húsvéti Ünnepeket ! 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr7313796554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2018.04.01. 12:07:47

Nagyon jól megragadta a lényeget Doki!!: "egyéni morális tiltások magasabbrendűek..mert az emberi jellem, a tisztesség és a becsület termékei". Ezek olyan szavak, gondolatok amin nem ártana sok embernek elgondolkozni mai értékválságban szenvedő világunkban. Sokasodnak a képek éhező, csontsovány magát vonszoló jegesmedvéról, az utolsó kihalt szélesszájú hím orszarvúról, erőszakról és erőszakról. Súlyos gondok vannak itt. Ébresztő!!..kiabáljuk szinte a semmiből..pedig minden az egyénnél kezdődik és kezdődne. Lehet hogy túl van értékelve az elfogadás fogalma. Elfogadjuk sok ember hibáját. Valaki azt mondta egyszer az ember mércéje az, hogy mennyit hasznosít abból amit az élet tanított neki. Úgy gondolom az se mindegy HOGYAN teszi azt. "Rongyos lelkivilág" máshogy hasznosít...le lehet vezetni hogy milyen módon.
Az erősödő tavasszal reméljük egyre több napfény is jut a szívekbe.
Áldott Húsvéti ünnepeket kívánok én is!!
süti beállítások módosítása